50 éves a Magyar Nemzeti Galéria

Idén májusban ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Magyar Nemzeti Galéria. Ebből az alkalomból több kiállítással is emlékeznek a fél évszázados múltra a múzeumban. Kedden délután négykor “A restaurálás művészete” címmel nyílik tárlat a Nemzeti Galériában.

A Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, aki 25 éve áll az intézmény élén, a Független Hírügynökségnek elmondta, a fél évszázados intézményt már kétszer alapították. Önálló múzeumként 1957 óta működik. 1975-ig a mai Néprajzi Múzeumban kapott helyet. Több mint harminc éve pedig a Budavári Palotába költözött. Bereczky Loránd hozzátette, neki személyesen is szerepe van abban, hogy ma már 100 ezer darabot meghaladó képzőművészeti anyag található a Magyar Nemzeti Galériában.

Kedden délután nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában az elmúlt ötven év kiemelkedő restaurálásaiból. A tárlat kurátora kiemelte, a kiállításon olyan képzőművészeti alkotásokat állítanak ki, melyek az elmúlt ötven év múzeumi munkát reprezentálják. Juhász István hozzátette, a tárlaton bemutatnak hiányos és sérült szobrokat is, melyek szándékosan nincsenek befejezve, hogy hűen ábrázolják a múzeumi restaurátori munka fázisait.

Bereczky Loránd elmondta, az év során még további kiállításokkal emlékeznek az elmúlt ötven évre. Legközelebb csütörtökön nyílik kiállítás a művészeti író és esztéta Rózsa Miklós művészönarckép-gyűjteményéből “Új színben” címmel. A legtöbb látogatóra az októberben nyíló Vaszary tárlaton számítanak, közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

A kiállításokról, múzeumi programokról bővebb információ a www.mng.hu oldalon olvasható.