50 éves az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör

Kazincbarcika – Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör 50 éves. Ebből az alkalomból tárlat nyílt a barcikai Városi Kiállítóteremben csütörtökön. Az alkotókat és az alkotásokat dr. Bánszky Pál művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

” Amíg az előadóművészeti területen, például a kórusoknál, zenekaroknál nem ritka a 100 éves múlt, addig Magyarországon – azt hiszem – a tárgyi kultúra művészeti ágai között majdhogynem egyedül áll az 50 éves Izsó Miklós Képzőművészeti Kör példája. S az meg különösen példa nélküli, hogy ezt a kört – esetenként felkért előadók, zsűritagok közreműködésével – Szerdahelyi Sándor festőművész-rajztanár vezeti immár 43 éve.

A fél évszázad alatt több, mint 2000 képzőművészet iránt érdeklődő ember látogatta a kör foglalkozásait, és ismerkedett meg a vizuális nyelv alapjaival. S ha csupán azt nézzük, hogy korunkban –a fényképezés, a film és a televízió egyre tömegesebb megjelenésével – a lakás, az öltözködés és a tágabb környezetkultúra alakításában milyen hatást értek el az egyre felkészültebb és tudatosabb alkotóemberek, már e tekintetben is óriási az eredmény, amit egy ilyen szakmai közösség résztvevői elérhetnek.

Igazából az nem lehet cél, hogy a képzőművészeti körökben remekművek szülessenek, az viszont óriási eredmény, hogy onnan újabb és újabb derékhada indult el a vizuális kultúra szakmailag felkészült közvetítőinek. Az 50 év alatt az Izsó Miklós Képzőművészeti Körben „alapozó” személyek közül 174-en feleltek meg a felsőfokú rajz felvételi vizsgákon, és a körből összesen mintegy 120 rajztanár, 22 építész és 8-10 iparművész került ki.

Azt hiszem, mindenki számára meggyőző példák sorát jelenti, hogy ebből a szakmai közösségből indult el Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum osztályvezetője, Káel Csaba építész és filmrendező, Nagy Gyula iparművész, animáció filmes, valamint Kuknyó Lajos építészmérnök. Képzőművészeti egyetemen (főiskolán) végeztek és végeznek: Bartus Ferenc, Batykó Róbert, Bánki Ákos, Borostyán Mária, Prokob Krisztián, Varga Krisztina és Titkó Ildikó. A Magyar Iparművészeti Egyetemen és kihelyezett tagozatán végeztek, illetve végeznek: Fignár Réka, Fignár Levente, Halász Zsófia, Rigerszki Judit, Spitzmüller Katalin, Szmolka Zoltán, Török Szilvia, Zakár Anikó. Szerdahelyi Zsuzsa előbb Halle-ban az Iparművészeti Egyetemen, majd Szerdahelyi Judittal együtt a pécsi Janus Pannonius Művészeti Egyetemen fejezték be tanulmányaikat.
E mostani kiállításon is bemutatott színvonalas munkák (Fülöp Tibor, Neszádeliné Kállai Mária és Tóth Lóránd) bizonyítják, hogy milyen óriási lehetőségei vannak a népművészet és a kézműves kultúra irányában tett együttműködési lehetőségeknek, amely fejlesztés még korán sincs kimerítve.
A hatvanas és hetvenes években – amikor 20 évig a Népművelési Intézet Vizuális Művészeti Osztályán dolgoztam, és később Kazincbarcikáról a Tokaji Művésztelepen résztvevőkön keresztül – módomban állt folyamatosan figyelemmel kísérni az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör tevékenységét, megállapíthattam, hogy Magyarország több, mint 300 képzőművészeti köre közül – szakmai, szemléleti és pedagógiai szempontból – folyamatosan ott voltak a tucatnyi legjobb kör között. Nem luxus-e hagyni, hogy ilyen szakmai-közösségi értékek – melyet fél évszázad munkálkodása bizonyít – veszendőbe menjenek?! E mostani pályázaton 36 alkotótól 278 munkából a bíráló bizottság 117 darabot ajánlott kiállításra”- mondotta végezetül dr. Bánszky Pál.
Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítását egyébként február 26-ig tekinthetik meg a látogatók.

B. Gy.