50 éve kereszténydemokraták kezdeményezték az Európai Unió létrehozását

Az Európai Parlament néppárti frakciója szükségesnek érezte, hogy az összeurópai ünnepségek keretén belül, de a saját hangsúlyainak érvényt szerezve, külön is megemlékezést tartson az Európai Unió 50. születésnapján – mondta szombaton a Berlinben tartózkodó Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet: fél évszázaddal ezelőtt az Unió megalakítását kereszténydemokrata politikusok kezdeményezték.

Az Európai Néppárt szombati berlini ünnepségén ott volt a párthoz tartozó összes államfő, kormányfő és pártvezető.

– Az évforduló alkalmából nyilatkozatot adtak ki, amely a központi berlini nyilatkozathoz képest sajátos kereszténydemokrata hangsúlyokat is tartalmaz – fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette: – mi saját gyermekünknek érezzük az Európai Uniót, és azt gondoljuk, hogy a jövőben is a keresztény hagyományokon felépült néppárti politika lendítő ereje lesz az Európai Uniónak.

Az Unió bővítésével kapcsolatban az ellenzéki párt vezetője elmondta: az Európai Unió óriási munkát vállalt azzal, hogy 27-re bővítette a tagországok számát, de van még adóssága, méghozzá Horvátország felvétele.

Orbán Viktor szégyennek nevezte ezt a mulasztást, hiszen szerinte se Románia, se Bulgária, de még Magyarország mutatói sem jobbak a horvátokénál. Épp ezért erkölcsi okokból is fontos, hogy Magyarország támogassa Horvátország felvételét az Unióba – tette hozzá.

Az ünnepségsorozat programjairól a politikus elmondta: szombat este a Berlini Filmharmonikusok hangversenyén találkozik Európa szinte valamennyi vezető politikusa, ezen a Fidesz elnöke is ott lesz. Orbán Viktor vasárnap reggel indul haza a családjához Magyarországra.