Nagyvilág

2013.05.14. 14:23

Szijjártó: magyar-grúz gazdasági vegyes bizottság jön létre

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Gazdasági vegyes bizottság jön létre Magyarország és Grúzia között, a bizottság várhatóan még az idén megtartja első ülését - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Gazdasági vegyes bizottság jön létre Magyarország és Grúzia között, a bizottság várhatóan még az idén megtartja első ülését - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár gazdasági együttműködési egyezményt írt alá Maia Pandzsikidze grúz külügyminiszterrel az Országházban. Az aláírás utáni sajtótájékoztatón az államtitkár kiemelte: a vegyes bizottságok általában kiváló keretet adnak a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

Azt mondta, a kormány a keleti nyitás külügyi és külgazdasági stratégia alapján dolgozik, ennek egyik legfontosabb pillére a kapcsolatok szorosabbra fűzése a kaukázusi köztársaságokkal. Ezen országok piaci struktúrája és a magyar gazdaság struktúrája lefedik egymást, ezért eredményes lehet az együttműködésük - magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Grúzia hagyományosan jó partnere Magyarországnak, kapcsolataik problémamentesek. Magyarország mindig is támogatta az ország euroatlanti integrációját, álláspontja szerint az EU keleti partnerségi kezdeményezésében országspecifikus programokra van szükség, hogy ezek országok minél gyorsabban közeledhessenek az unióhoz - közölte.

(Az EU 2009-ben indította a keleti partnerségi kezdeményezést, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal.)

Az államtitkár elmondta, hogy a Magyarország és Grúzia gazdasági kapcsolatai folyamatosan bővülnek: 2011-ben elérték a 2008-as válság előtti értéket. Tavaly 50 millió dollárt tett ki a kereskedelmi forgalom, és ezt tovább akarják emelni. Az együttműködés fontos területei között említette a közlekedési és energiaügyi infrastruktúra fejlesztését, a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást és a vasútvállalatok kooperációját.

Megjegyezte: 25 grúz vállalat működik Magyarországon, és két magyar gyógyszergyár van jelen Grúziában.

Maia Pandzsikidze hangsúlyozta: a megállapodás fontos lépést jelent a Magyarország és Grúzia együttműködésének erősítésében. A magyar-grúz kapcsolatok kiválóak, Grúzia baráti országként tekint Magyarországra - mondta. Úgy látja, Magyarország és Grúzia kölcsönösen megértik egymást, és remélhetőleg sikerül minél inkább kihasználniuk a kétoldalú kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

A grúz politikus kiemelte, hogy a tavaly októberben hivatalba lépett tbiliszi kormány elkötelezett az euroatlanti integráció mellett, és üdvözölte, hogy Magyarország támogatja országa euroatlanti ambícióit.

Az eseményen Maia Pandzsikidze turisztikai megállapodást is aláírt Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkárral.

A grúz külügyminiszter hétfőn érkezett Budapestre, és találkozott magyar kollégájával, Martonyi Jánossal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!