5 ezer forintból elkerülhető, hogy kiégjen a panellakás

Egy új tűzvédelmi eljárással elkerülhetők a nyár elejéhez hasonló paneltüzek. A szellőzők tisztítására kifejlesztett új módszer házanként illetve kűrtőnként 70-80 ezer forintba kerül, ami egy lakásra vetítve nem több 4-5 ezer forintnál.

A módszer hasonlít a kéménysepréshez: a panelházak tetején lévő szellőzőnyílásokon keresztül egy berendezéssel kiszívják az évtizedek alatt felhalmozódott gyúlékony szennyeződést, majd fertőtlenítik a szellőzőt – mondta el a Független Hírügynökségnek Karczagi Gyula, az eljárást kifejlesztő Termoment Kft. ügyvezetője pénteken. Az új megelőző eljárás előnye, hogy nem kell bemenni a lakásokba, és elég 3-5 évente megismételni – tette hozzá.

A néhány hónapja Debrecenben, Csepelen és Újpalotán történt paneltüzekben nagy szerepet játszottak az elkoszosodott szellőzők, amelyekben gyorsan továbbterjedhettek a lángok – mondta Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere. Mivel Újbuda a legnagyobb “paneles önkormányzat”, a kerület szeretné felhívni a lakók, a közös képviselők figyelmét arra, hogy megelőzhető a tragédia. Ezért is finanszírozta az önkormányzat az Etele úti egyik felújítás alatt lévő paneltömbnél az új eljárást – tette hozzá a polgármester.

Molnár Gyula elmondta: a XI. kerület csaknem 20 ezer panellakásának harmadát fogják felújítani a panelprogram keretében 2010-ig. Az önkormányzat a felújításokra 1 milliárdot költ, 1 milliárdot az állami költségvetés és 1 milliárdot a lakók állnak.

Magyarországon mintegy 800 ezer panellakás található, amelyben több mint 2 millióan élnek.