5 cég termékeit zárolták, de csak biztonsági okból

Guarbab
Guarbab
Budapest – Tizenhat cégnél vizsgálják a guargumit, illetve azt tartalmazó termékeket. Ötnél már zároltak is adalékanyagot, de csak biztonsági okból, mivel mind Indiából származik.

Pénzbe kerül a guargumi-vizsgálat, de annak elmulasztása is
Minden vizsgálat 250 ezer forint, amit a cégnek kell fizetnie. Ha nem teszik, még 3 millió forint bírságot is fizethetnek a vizsgálati díjon felül. Jövő hét végére várhatók a tömeges guargumi-vizsgálatok első eredményei. Az E412-t használó cégeknél először magát az adalékanyagot ellenőrzik. Ha abban találnak dioxin-t, akkor az összes olyan terméket meg kell nézni, amibe kerülhetett mérgező anyagból.

Egyelőre egyikben sem mutattak ki dioxint, az első eredmények egy hét múlva várhatók – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Elmondta, hogy az interneten, az oevi.hu címen folyamatosan frissítik a vizsgált cégek listáját.

Először egy svájci cégnél mutattak ki határértéken felüli dioxint, Indiából származó guargumi adalékanyagban. Ezek után az Európai Unióban a svájci cég minden partnerét megvizsgálták, köztük néhány magyart is, de később uniós rendeletre ellenőrizni kezdték az összes olyan gyártót és feldolgozót, ahol használnak guargumit.

Zárolják az indiai guargumit, interneten a vizsgálati lista

Közzétették az interneten azoknak a hazai cégeknek a listáját, amelyeknél már megkezdődtek a guargumi-vizsgálatok. Az első eredmények csak egy hét múlva várhatók, de biztonsági okból az Indiából származó adalékanyagokat addig is zárolják. Az eddig jelentkezett 16 cég harmadánál foglalták le az E412-es készleteket.

Az oevi.hu címen minden információ megtalálható a guargumiról, illetve annak vizsgálatáról. Közzétettek egy listát az E412-t használó élelmiszer- állateledel- és gyógyszergyárakról, amelyek már jelentkeztek a vizsgálatra.

A vasárnap délelőtti adatok szerint 16 cégnél indult ellenőrzés, ötnél zároltak is adalékanyagot, de csak biztonsági okból, mivel mind Indiából származik. Egyelőre egyikben sem mutattak ki dioxint, az első eredmények egy hét múlva várhatók – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Hangsúlyozta: minden indiából származó guargumit lefoglalnak, amíg nem bizonyosodik be, hogy teljesen tiszta.

A csaknem 200 ezer élelmiszer-, állateledel- és gyógyszergyártónak jelentkeznie kell vizsgálatra, ha nem teszik, még 3 millió forint bírságot is fizethetnek a vizsgálati díjon felül.

Bognár Lajos elmondta azt is, hogy az Európai Unióban eddig egy svájci joghurtban mutattak ki határértéken felüli dioxint, de ilyen termék Magyarországra nem került.

A svájci eset után az Európai Unióban a svájci cég minden partnerét megvizsgálták, köztük néhány magyart is, de később uniós rendeletre ellenőrizni kezdték az összes olyan gyártót és feldolgozót, ahol használnak guargumit.

Guargumi
A guargumi (más néven guarenyv, guargyanta vagy guarmézga) a pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab (Cyamopsis tetragonoloba) magjának endospermiumában található mézga. A magvakat lehüvelyezés után őrlik. A végtermék legtöbbször egy könnyű, fehér vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por. Kiterjedten használják az olaj- és élelmiszeriparban. A guargumit a guarbab magjából állítják elő. A guarbab fő termőterülete Északnyugat-India (elsősorban Rádzsaszthán, továbbá jelentős még Gudzsarát, Harijána, Pandzsáb, Uttar Pradés és Himácsal Pradés) és Pakisztán, de Amerikában és Afrikában is termesztik. Guargumival az átlagember az élelmiszerekben találkozik leggyakrabban. A guargumit az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, emulzifikánsnak, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. Az élelmiszereken az E412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik. A következő ételféleségekhez adalékolják:

– öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását

– tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt

– üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást

– húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag

– gyümölcsgélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitásnövelő, bevontaképző, fényesítő és vízmegtartó

– sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését

– mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristályképződést, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, megnyújtja az eltarthatóságot

– állateledelek (konzervek): gélképző, szuszpenziók stabilitását növeli, nedvességmegtartó

Kapcsolódó anyagok:

  • Dioxin-szennyezés: 200 ezer cég jelentkezését várják
  • Süth: nem zárnak be üzemeket
  • Magyarországon is találtak mérgező adalékot
  • Az összes magyar élelmiszer-előállítót leellenőrzik
  • Címkék: