480 gyermeket már beoltottak Hajdúhadházon fertőző májgyulladás ellen

Megkezdték a fertőző májgyulladás elleni védőoltások beadását Hajdúhadházon. A Hajdú-Bihar megyei városban összesen háromezer gyermeket oltanak be a következő napokban. Vasárnap a tisztiorvosi szolgálat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportjának (DEKOM) munkatársai házról-házra járva, négy utcában összesen 480 gyereknek adták be a vakcinát.

Az oltást hétfő reggel a helyi óvodában és az orvosi rendelőben folytatják. A szülők hozzáállása példaértékű – mondta a Független Hírügynökségnek Kohut Zsuzsa regionális tisztiorvos. Tájékoztatása szerint a vakcinát augusztus első hetében minden veszélyeztetett gyermeknek meg kell kapnia. A kilencmillió forint értékű oltóanyagot ingyen biztosítja az ÁNTSZ. Az oltások beadásában a tisztiorvosi szolgálat szakemberei mellett a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja is részt vesz.

Ez a vakcina fél – egy éves védettséget ad. Ha az oltást fél éven belül megismétlik, akkor gyakorlatilag 10 éves védettséget adhat – mondta Késmárky András, a DEKOM elnöke.

A hepatitis elleni védőoltásokról azután döntött a tisztiorvosi szolgálat, hogy az elmúlt hetekben Hajdúhadházon nyolcan – hét gyermek és egy felnőtt – betegedtek meg, mindannyian kórházba kerültek. Újabb megbetegedésekről azóta nem jött hír.