46 millió dollárért kelt el egy kínai kalligráfia

Csillagászati áron kelt el egy selyemre írt, 4-ik századi, díszes kézírásos szöveg egy pekingi árverésen. – közölte hétfőn a kínai média.

A 41 karaktert tartalmazó különlegességet 308 millió jüanért, vagyis 46 millió dollárért vették meg az utolsó leütést követően.

24,5 centiméterszer 13,8 centiméteres, selyemre írt négy soros szöveg a kínai kalligráfia nagymesterének tartott, Vang Hszi-cse egyik munkájának másolata. A kínai kalligráfia atyjaként számon tartott művésznek, aki 303 és 361 között, a Jin-dinasztia idején élt, ugyanis egyetlen műve sem maradt fenn.

Szakértők szerint a csillagászati összegért eladott másolatot a 618 és 907 között uralkodó Tang-dinasztia idején készítette az ismeretlen mester. A kínai kalligráfia a Tang dinasztia idején érte el a csúcsát, ekkor virágzott a kínai festészet és a költészet is.

Az árverést szervező China Guardian nem közölte, hogy ki vette meg Vang Hszi-cse egyik munkájának másolatát. A legtöbb pénzt egy kínai kalligráfiáért 2009-ben fizették egy kínai árverésen. Azért az alkotásért csaknem 440 millió jüant, vagyis majdnem 66 millió dollárt adott az ismeretlen vevő.
– Független Hírügynökség –