44 miliárd forint plusz az egészségügyi alap egyenlege

Illusztráció
Illusztráció
Idén 7 hónap alatt 44 milliárd front plusz forrás keletkezett az egészségügyi alapban – jelentette be Major Zoltán, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kedden.

A pozitív egyenleg a bevételek 19,6 milliárd forintos növekedéséből és a kiadások mintegy 25 milliárdos csökkenéséből keletkezett.

A többletbevétel annak is köszönhető, hogy április óta, amióta ellenőrzik a TB-potyautasok jogviszonyát, 260 ezerrel nőtt a járulékfizetők száma. Major Zoltán elmondta: év elején még csaknem 1,1 millióra becsülték azok számát, akiknek rendezetlen volt a jogviszonya, augusztusra már csak 540 ezer a számuk. Hozzátette: az OEP becslése szerint a valódi tb-potyautasok száma 200-300 ezer lehet. Ezt annak alapján is valószínűsíteni lehet, hogy azok közül, akik kaptak az OEP-től figyelmeztető levelet, mintegy 15 százalék elismerte, hogy nincs jogviszonya. Ezen felül még egyszer ennyien lehetnek azok, akik nem is reagáltak a levélre.

A kiadáscsökkenést például a gyógyszergazdaságossági törvény eredményezte, amelynek hatására 15-20 milliárd forinttal kevesebbet kellett költeni a gyógyszerkasszából – mondta a főigazgató. Ez egyrészt a gyártók árversenyének köszönhető, amely miatt 7 hónap alatt több mint 1300 készítmény ára csökkent. Ráadásul azzal, hogy a háziorvosok az azonos hatóanyagú orvosságok közül a jogszabály szerint az olcsóbbat írják fel, szintén sokat spórolhatott nemcsak a gyógyszerkassza, hanem a betegek: az ő terheik körülbelül 30 milliárd forinttal csökkentek.

A főigazgató elmondta: a gyógyászati segédeszközökre év végéig a tervezetnél 5,5 milliárd forinttal többet költenek, tehát ez az egyetlen terület, ahol a vártnál nagyobb lesz az Egészségügyi Alap kiadása. A pluszkiadás többek között amiatt is következett be, mert a korábbi csökkentett támogatási kulcsokat felülvizsgálták és augusztustól ismét megnövelték a kötszerek, stomazsákok, ortopédeszközök és kerekesszékek esetében.

A tervezetnél 5 milliárd forinttal kevesebbet költöttek a járóbeteg ellátásra – mondta Major Zoltán. Ez kevésbé jó hír, hiszen az egészségügyi reform egyik célkitűzése, hogy a fekvőbeteg-ellátás helyett az ambulánsra helyeződjék a hangsúly – tette hozzá.