42 újságírót öltek meg munkája miatt 2010-ben – CPJ

Legalább 42 újságírót öltek meg munkavégzés közben az egész világon 2010-ben – közölte kedden a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű sajtóvédő szervezet. A legveszélyesebb országnak Pakisztán számít a sajtó munkatársai számára. Az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok kilencven százaléka megoldatlan marad. Az áldozatok kilencven százaléka helyi újságíró volt.

A CPJ kedden nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint legalább 42 újságíró halt meg munkája miatt a tavalyi évben. A szervezet további 28 halálesetet vizsgál, amelyekről nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy munkavégzéshez kapcsolódik-e. Ez a szám jelentősen kevesebb a tavalyinál, amikor egy fülöp-szigeteki mészárlás miatt kimagaslóan sok, 72 újságíró halt meg.

2010-ben szokatlanul magas volt a kereszttűzben, valamint veszélyes küldetések közben meghalt újságírók száma – közölte a CPJ. Pakisztánban, ahol nyolc újságíró halt meg, hatan öngyilkos merényletek áldozatai lettek. A halálokok között továbbra is vezető helyen áll az emberölés, de az előző két évtizedben tapasztaltakhoz képest 72 százalékról hatvan százalékra csökkent.

A CPJ adatai szerint az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok kilencven százaléka megoldatlan marad. A New York-i központú szervezet Hondurast emelte ki ezzel kapcsolatban, ahol nyolc újságíró-gyilkosságot nem sikerült megoldani, amelyek közül legalább három munkához köthető.

A megölt újságírók majdnem kilencven százaléka helyi riporter volt. A tavalyi évben öt külföldi tudósítót gyilkoltak meg munkavégzés közben. A megölt újságírók közül hatan internetes újságoknak dolgoztak – a szervezet jelentésében 2008-ban szerepelt először netes újságíró.

A CPJ éves jelentésében csak azokat a haláleseteket szerepelnek, ahol teljes bizonyossággal ki tudják jelenti, hogy az adott újságíró a munkája miatt halt meg.

-Független Hírügynökség-