400 településen nem kaphatnak jelzáloghitelt

Az ország csaknem 400 településén ezentúl nem fogadja el az OTP Bank a hitelek ingatlanfedezetéül a házakat. A legtöbb ilyen falu – összesen 126 – Borsodban van.

Az ingatlanközvetítő cégek szerint hamarosan szigoríthat a többi bank is.

Az RTL Híradó információi szerint az OTP három csoportba sorolja a településeket, az alapján, hogy mennyire adhatók el az ingatlanok. Ahol a legkevésbé, azokon a településeken ezután nem fogad el ingatlanfedezetet az OTP. Így az ott élők a banknál sem lakáshitelt, sem más jelzáloghitelt nem tudnak felvenni. Az OTP elismerte, hogy szigorítanak, de a részletekről nem beszélnek.

A nemzetközi pénzpiaci hatások és a reálgazdasági folyamatok miatt a hitelfelvétel feltételein szigorítottunk – mondta az RTL Híradónak Illés Zoltán, az OTP Lakossági Igazgatóság ügyvezetője.

Az egyik ingatlanforgalmazó szerint az ügyfelek egy részét nemsokára a többi bank is kizárhatja a hitelezésből.

Jelenleg egy bankról tudni még, amelyik szigorított a hitelkondíciókon, a finanszírozási arányt csökkentették a hitelfelvételnél. Más bankok még nem tettek ilyen lépéseket, de hírek szerint erre készülnek – mondta az RTL Híradónak Bánhegyi Attila, a Remax Centrum ügyvezetője.

Íme a borsodi települések listája. Bővebben…

Címkék: , , , ,