40 milliós bírságot rótt ki az AVON-ra a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal 40 millió forintos bírságot szabott ki az AVON Cosmetics Hungary Kft-re, mert a cég a katalógusaiban több termékéről is olyan információkat állított, amelyeket nem tudtak konkrét vizsgálatokkal, bizonyítható eredményekkel alátámasztani. A kozmetikai cég szempillaspiráljai, krémjei, ránctalanító és bőrfeszesítő készítményei között találtak olyanokat, amelyek reklámjai megtéveszthetik a vásárlókat, illetve hiányos, vagy kevés információt tartalmaztak a termék használatáról, hatékonyságáról – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal szerdai közleményében.

A cég termékei közül egyes szempillaspirálok a hirdetésekkel ellentétben, csak egymás után húsz-harminc rétegben felkenve adták a hirdetett eredményt, a ránctalanító és bőrfeszesítő termékek nem igazolták a reklámozott hatékonyságot a feltűntetett használati idő alatt, a ráncfeltöltő készítményeknél pedig klinikailag igazolt eredménynek titulálták a termék használói között végzett amerikai közvéleménykutatásokat – áll a közleményben.

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt szabta ki a 40 milliós büntetést, viszont figyelembe vette az összeg megállapításánál, hogy a kozmetikai cég elismerte a hibákat, hiányosságokat. Az AVON ígéretet tett arra, hogy ezután a katalógusaikban és reklámjaikban pontos és korrekt tájékoztatást ad a fogyasztóknak.