40 év gyűjtése a kertben tető alá kerülhet majd Szikszón

Zsiga László impozáns birodalmában
Zsiga László impozáns birodalmában - © Fotó: Juhász-Léhi István
Szikszó – A szikszói Kert Múzeum egyedülálló a maga nemében és nem csak a megyében. A Temesvári utcai magángyűjteményben a „Parasztgazdaságok elfelejtett eszközeit” nézheti meg a látogató, előzetes bejelentkezés után.

– Főleg más megyékből érkeznek látogatók, leginkább Szabolcs-Szatmárból és Hajdú-Biharból jönnek hozzánk autós vendégek – nyilatkozta impozáns kertjében Zsiga László tulajdonos. – Belépőjegy továbbra sincs, az érdeklődők 20-25 perctől másfél órás idegenvezetésben is részesülhetnek. Voltak olyan látogatók, akik a Miskolci Egyetemről érkeztek: őket ez a kultúra mélyen megérintette, sokat beszélgettünk.

Zsiga László mindent összegyűjtött Abaújban, ami ezzel kapcsolatos, a lóvontatású eszközöktől kezdve az egyszerű kézi eszközökig.

– Szoktam mondani, hogy a mezőkövesdi gépmúzeum elődje vagyok – fogalmazott. – Mindez közel 40 év gyűjtése, és a legrégebbi tárgy 200 éves. Ezek a buzogányos morzsolók 150 évesek, és főleg a Kühne Hoffer gyár termékeit gyűjtöm.

Fedett helyre

A tulajdonostól azt is megtudtuk, hogy a Kert Múzeum név úgy jött, hogy Szabó István professzort kalauzolta Abaújban, és amikor megállt nála jó huszon-egynéhány éve a kapuban, annyit mondott: „Ez egy kertmúzeum!”

– Az ötlet innen jött, de azóta is tartjuk a kapcsolatot; levelezünk, telefonon beszélünk néha – árulta el Zsiga László. Nem mellékesen a tulajdonos folyamatosan fejleszti a múzeumot: magtisztítót ajánlottak fel, de érkezett egy 1897-es kalmár rosta is.

– A jövő témája lesz, hogy egy fedett, zárt helyre kerüljön a gyűjtemény, hiszen lassan nem férünk, és talán majd több emberhez is eljuthat majd.

– ÉM-JLI –