4 nap múlva állapítják meg a felvételi ponthatárokat – várhatóan szombaton hirdetik meg a pótfelvételit

Csütörtökön állapítják meg az idei felvételi ponthatárokat a felsőoktatásban – emlékeztet az Országos Felsőoktatási Információs Központ. Egy összetett számítógépes algoritmus segítségével számolják majd ki, hogy egy-egy intézménybe hány ponttól lehet bejutni. Akit most sehova sem vesznek fel, a pótfelvételin még próbálkozhat – ezt várhatóan július 26-án hirdetik meg.

A kormány minden évben meghatározza, hány hallgatót vehetnek fel az egyetemek, főiskolák az államilag finanszírozott képzésekre. Olyan diákok is megkezdhetik tanulmányaikat, akik fizetős képzésben vesznek részt. Meghatároznak ezért egy plafont ahhoz is, hány diákot vehetnek fel az államilag támogatott és költségtérítéses képzésekre összesen – ez a szám jelzi az adott intézmény kapacitását.

A ponthatárokat egy számítógépes algoritmussal állapítják meg. Ez képes összevetni a jelentkezők pontszámait, az általuk felállított rangsort, az államilag finanszírozott képzésekre felvehető hallgatók keretszámát és az intézmények kapacitását – így rangsorolja a hallgatókat. Ha az államilag finanszírozott szakokon feltöltötte a létszámot az algoritmus, a fizetős diákokkal folytatja, egészen addig, amíg az egyetemek, főiskolák kapacitása ezt engedi.

A szakemberek azt mondják, hogy nem lehet előre megbecsülni a ponthatárokat. A jelentkezések alapján úgy gondolják, hogy idén is ott lesznek magasak a ponthatárok, ahol eddig nagy volt a túljelentkezés. Ezekre a szakokra csak a legjobban teljesítő diákokat tudják felvenni. A www.felvi.hu oldalon egyébként megtalálhatják az érdeklődők a korábbi évek ide kapcsolódó statisztikáit.

Akit ebben a körben egyik képzésre sem vesznek fel, jelentkezhet pótfelvételire, amelyet várhatóan július 26-án, szombaton hirdetnek meg a www.felvi.hu-n. Erre augusztus 13-ig lehet jelentkezni, de már csak egy szakra. Azok is pótfelvételizhetnek, akik az idei hagyományos felvételin nem vettek részt – olvasható a központ hétfői közleményében.