4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett – október 7-14.

14 ország részvételével rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált október 7-és 14-e között. A filmes seregszemle a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget. A fesztiválra beérkezett 34 filmből, a versenyprogramban 12 film szerepel – köztük két magyar alkotás.

A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató Moveast Nemzetközi Filmfesztivált negyedik alkalommal rendezik meg. A tavalyihoz hasonlóan, idén is 14 ország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország vesz részt a filmes mustrán.

A versenyprogramban olyan elsőfilmes rendezők alkotásai vesznek részt, amelyek 2007-ben készültek. A celluloid szalagra készült 35mm-es nagyjátékfilmeket, angol és magyar feliratos kópiákon mutatják be. A 12 filmet felvonultató versenyprogramban két magyar alkotás is szerepel: Faur Anna: Lányok, és Gigor Attila: A nyomozó című munkája.

A legjobbnak ítélt versenyfilm rendezője az Arany Benjámin Fődíjat, és az ezzel együtt járó 10 ezer eurós csekket veheti majd át. A fődíjat ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda, amelynek tagjai: Phillip Bergson, filmkritikus, Jasmin Durakovic, rendező, forgatókönyvíró, producer, Fred Kelemen, operatőr, rendező, forgatókönyvíró, Mudi András, producer és Kira Muratova, rendező, forgatókönyvíró.

Magyarországon kizárólag a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő FIPRESCI, vagyis a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének háromtagú zsűrije is jutalmazza az általuk kiválasztott legjobb alkotást. Magyarországi filmfesztiválon első ízben vesz részt a FICC, vagyis a Nemzetközi Filmklub Szövetség, amelynek szintén háromtagú delegációja Don Quijote Díjat ad majd át. a fesztivál végén. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is lesz diákzsűri a filmes seregszemlén.

A versenyprogram filmjeit október 8- és október 12-e között vetítik a Moveast Fesztiválon. Az információs programban a régió országainak tavalyi filmterméséből láthatnak a nézők válogatást. Báron György, a Magyar FIPRESCI elnöke filmkritiksu worskshopot tart a Moveast idején hazai és határainkon túli kritikusok és diákok számára.

A filmes műhelyek mellett hazai és a régió országaiból érkező fiatal együttesek adnak koncertet a fesztivál minden napján. Fellép Ferenczi György és a Rackajam, Joe Fonda (Eastern Boundary Trio), Pavel Fajt, Yumiko Ishijima, Grencsó István, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi.

A fesztivál ideje alatt egy 11 férőhelyes “zsebmozi”, is várja az érdeklődőket a Széchenyi téren. A mobil moziban a Filmművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem egyetemistáinak, a győri Mediawave Fesztiválon bemutatott és a dunaszekcsői Képköznapok alkotótáborában készült kísérleti-, rövid- és kisjátékfilmjeit vetítik.

A fesztivál részletes programja a www.moveast.hu oldalon olvasható.Sporthírek