4 kihagyhatatlan szempont notebook vásárlása előtt

Akt.:
4 kihagyhatatlan szempont notebook vásárlása előtt

Az internet ma már mindennapjaink természetes részét képezi, és kevés olyan dolog van, amit ne lehetne a világhálón keresztül elintézni. Ahogyan azonban mind több számítógép és notebook férkőzött be a háztartásokba, úgy nőtt ezzel együtt a piaci kínálat is.

Laikusként sokszor lehetetlen feladatnak tűnik a rendkívül széles választékból eldönteni, hogy melyik típus felelne meg leginkább igényeinknek. Kizárólag az árat szem előtt tartani nem biztos, hogy a legjobb ötlet, hiszen egy sor egyéb tényező is szerepet játszik abban, mennyire szolgálja majd igényeinket a jövőben a választott készülék. A bestbyte.hu most összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyek még kezdő notebook felhasználóknak is egyszerűen érthetőek.

  1. Nem mindegy a gyártó!

Miként a legtöbb elektronikai készülék esetében, úgy notebook beszerzés során is rendkívül fontos, hogy melyik gyártó termékére esik a választás. A megbízhatóság a területen mindenképpen fontos, hiszen legtöbben hosszú távra tervezünk, ha hasonló készüléket szerzünk be. A már bevált, régóta a piacon levő cégek nagy előnye, hogy rendelkeznek magyarországi szervízhálózattal, és váljon bármilyen javítási munkálat szükségessé, az gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. Sokszor a munkához nélkülözhetetlen a notebook, nem mindegy tehát, hogy mennyi időt kell várni a szervizelésre. A gyártók közötti keresgélés során hasznos lehet a javítási statisztikák áttekintése is, hiszen ebből sokat meg lehet tudni a márka megbízhatóságáról.

  1. Felszereltség a használat függvényében

Érdemes már az elején átgondolni, hogy milyen célra kívánja majd használni a készüléket. Ha nem fontos a mobilizálhatóság, hanem egy igazi multimédiás, csúcsteljesítményű gépre vágyna, akkor könnyen lehet, hogy inkább az asztali számítógépek világában érdemes keresgélnie. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lennie, hogy a notebook korlátozott bővítési lehetőségekkel rendelkezik, tehát egyáltalán nem mindegy, hány csatlakozója van, hiszen ez a későbbiek során segíthet a felhasználási kört bővíteni. A későbbi kényelmes használat érdekében fontos a billentyűzet kialakítására, méretére is ügyelni, és inkább kicsit többet költeni, hiszen így kevesebb eséllyel derül ki, hogy a bevásárlóközpontok akciós árain vett készülék valójában nem képes ellátni a neki szánt feladatot. Tipikus buktatók lehetnek, hogy kevés a RAM, nincsen DVD-író a gépben, vagy éppen e kevés RAM miatt lesz szinte élvezhetetlenül lassú a gép.

  1. Milyen anyaghasználatot válasszunk?

Notebook esetében kiemelkedő jelentőséggel bír a könnyű hordozhatóság és a strapabíró megjelenés. Nem mindegy tehát, hogy mennyire áll majd ellent új kedvencünk a külső fizikai hatásoknak. A fényes, lakkozott borítás nem a legjobb döntés, ugyanis könnyen maszatolódik, karcolódik, és általában az időtálló minőség sem jellemző ezekre a fajtákra. Az alapfunkciókat ellátó, általában magánhasználatra szánt notebook típusok esetében az alacsonyabb ár alacsonyabb minőségű anyaghasználattal társul. A főként business szektorban választott, csúcstechnológiát használó gépek esetében különösen fontos a túlmelegedés elleni védelem, a strapabíró, de ugyanakkor igényes megjelenés.

  1. Milyen tartozékok szükségesek hozzá?

Notebook vásárlás során érdemes odafigyelni olyan eszközök beszerzésére is, amelyek kényelmesebbé teszik a használatot. Nem árt, ha rendelkezésünkre áll egér az otthoni használathoz, és az időtálló minőség érdekében célszerű egy jobb táskába is befektetni, amely megóvja a készüléket a szállítás, hordozás közben is.