Helyi közélet

2015.04.30. 10:44

"Kincsek egy romos házban"

Miskolc - „Molinókba öltözik” a Herman Ottó Múzeum papszeri öreg épülete. Vajon mit takar?

Miskolc - „Molinókba öltözik” a Herman Ottó Múzeum papszeri öreg épülete. Vajon mit takar?„Az eltelt egy évben sok látogatónk jelezte: nem gondolta volna, hogy ilyen kincsek vannak egy ilyen romos házban” - kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója éppen a „romos házban”. Azt is megosztotta: többen azt kérdezték, például a Szemere-kiállítás kapcsán, hogy honnan volt a múzeumnak annyi pénze ennyi kitűnő másolatra. Mint tudjuk, a képek mind eredetiek voltak, bizalommal adták kölcsön a miskolciaknak más múzeumok. E visszajelzések pedig adták az ötletet: még inkább fel kellene hívni az épületben megbúvó kincsekre - s ezzel az azoknak teret adó papszeri épületre is a figyelmet. Így a jó minőségű fotók alapján 2x2 méteres molinók készültek, amelyeket három ütemben helyeznek majd ki a homlokzati ablakokba. Az első négyet tegnap tették ki a Szinva felőli ablakokba. Ezt követően a város napja alkalmából a bejárathoz közel eső árkádos ablakok, majd az Avasra tekintő nyílások „öltözködnek” fel. A megjelenő tárgyakhoz kapcsolódóan egy játék is indul az Észak-Magyarországban, lapunk előfizetői számára: a tárgyfotókhoz egy-egy kérdés tartozik majd, amelyek megválaszolásához fel kell keresni a múzeumot. (A további részleteket később közöljük lapunkban.) Az összes kérdésre helyes választ adó látogatók ingyenes belépőjegyet nyernek a Múzeumok Éjszakája múzeumi rendezvényeire, továbbá öt értékes ajándékcsomagot is kisorsolnak közöttük.

Az Észak-Magyarország kérdésére, miszerint a múlt kincsit őrző épületnek mi lesz a jövője, az igazgató sejtelmes választ adott: erről nem az ő tiszte beszélni, de a városnapon várható egy ezzel kapcsolatos bejelentés a városvezetés részéről.

A továbbiakban Kákóczki András, a Miskolci Galéria vezetője ismertette a város napjának, sőt hetének miskolci múzeumi programjait, amelyek megtalálhatók a múzeum honlapján (www.hermuz.hu).

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában