390 ezer láthatatlan munkanélküli

A gazdasági aktivitás Magyarországon a legalacsonyabb az uniós tagországok között, ezért a kormány évi 1 százalékkal szeretné növelni a munkaerőpiaci szereplők számát – jelentette be a munkaügyi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Csizmár Gábor szerint a kormány erre a jelenlegi 100 milliárd forint helyett jövőre már 160 milliárd forintot különített el. Csizmár Gábor vasárnap a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón a foglalkoztatás helyzetéről szóló, kormányfői megrendelésre készült jelentést ismertetve elmondta: jelenleg több mint 390 ezer inaktív, vagyis láthatatlan munkanélküli van az országban, akik nincsenek regisztrálva, és nem is keresnek állást.

A kormány most ezeket az embereket szeretné cselekvésre sarkallni a foglalkoztatás költségeinek csökkentésével, illetve a munkaerőpiaci helyzethez való alkalmazkodás elősegítésével. Ezt olyan hosszútávú kormányprogramok segítségével szeretnék megvalósítani, mint például a kis- és középvállalkozások dolgozóinak továbbképzése, vagy a kormányzati szférán belüli munkakörök megosztása.

A munkaügyi minisztet konkrétumot nem mondott, de a parlagfűmentesítéshez hasonló közfoglalkoztatási programokkal kapcsolatban kiemelte: jövőre 10 milliárd forintból 40 ezer munkahelyet teremtenek. A miniszter a további tervek közé sorolta az uniós pályázatokban jártas civil szektor támogatását, valamint az alacsony képzettségűek felzárkóztatását.

Magyarországon most csaknem 900 ezer olyan munkaképes korú ember van, akiknek csak alapfokú, vagy semmilyen végezettségük nincsen.
A munkanélküliségi ráta jelenleg 7, 1 százallék, ez 400 regisztrált munkanélkülit jelent. Jelenleg Magyarországon a foglalkoztatás aránya 57 százalékos, az EU-ban ez a szám 63.