385 védett afrikai madarat csempésztek Magyarországra

385 darab afrikai védett madarat csempésztek Magyarországra ismeretlenek. Az állatokat kalitkában, gyalog szállították a zöldhatáron az országba. A bácsalmási határõrök észrevették a csempészeket, de azok valamiért a kalitkákat hátrahagyva visszamenekültek Szerbiába. Az állatok azonosítása még folyamatban van, így nem lehet tudni, hogy melyik hatóság indít majd vizsgálatot az ügyben.

A bácsalmási határrendészek vasárnap reggel két férfire figyeltek fel. Távcsõvel vették észre, amikor azok a zöldhatáron keresztül Magyarország felé tartottak, kezükben nagyobb csomagokkal. Amikor a rendõrök elindultak feléjük – egyelõre nem tudni miért – letették a kalitkákat és visszaszaladtak szerb területre. A rendõrség azt mondja, a csempészek nem valószínû, hogy észrevették õket, szerintük a két férfinek az volt a feladata, hogy áthozza az állatokat magyar területre, ahonnan más vitte volna tovább azokat – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyikos Tamás a Bács-Kiskun Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

A védett madarakat 20 kalitkában hozták át a határon. Az állatok viszonylag jó állapotban vészelték át az utat. A lefoglalt madarakat a Szegedi Vadasparkba szállították, karanténban vannak. Az már biztos, hogy afrikai madárfajok voltak a kalitkákban, de ornitológiai vizsgálat fogja meghatározni, hogy pontosan milyen fajokról és azon belül hány egyedrõl van szó – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Miután az állatok azonosítása megtörtént, csak azután tudják megállapítani, hogy milyen mértékû kárt okoztak a csempészek és azt is, hogy az ügyben kinek – melyik szervnek – kell vizsgálatot indítania.