360 fokos videó: Sikeres revitalizáció Ózdon: alvó gyárból sokoldalú film-játszópark

360 fokos videó: Sikeres revitalizáció Ózdon: alvó gyárból sokoldalú film-játszópark
© Fotók: hirek360.hu
Ózd – Ózdon jött egy nagyszerű ötlet, és a bedőlt kohászat után néhol üresen álló ipartelepet elkezdték újraéleszteni.

Az épületek funkciót váltottak, és a revitalizáció eredményeként ma már modern Filmtörténeti Élménypark, illetve Digitális Erőmű fogadják a látogatókat az egykori gyártelepen. Elsőként a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot mutatjuk be, ami az egykori gyárfalak között, játszóházzal határos Mekkáját hozta el a filmszerető látogatóknak.

A revitalizáció egy nagyon izgalmas folyamat, hiszen a végére a tulajdonképpeni halott alany életre kel. Nem hiszem, hogy messzire kellene mennie az olvasónak, hogy találjon a környezetében olyan épületet, területet, aminek egykor meg volt a maga hasznos funkciója, azonban különböző okokból, ma már nem szolgálja eredeti célját – sőt, többnyire semmilyent.

Ózdon és környékén meghatározó volt a kohászat, azonban a gazdaság átalakulásával, itt is elvesztette jelentőségét, és az egykor virágzó iparág maga mögött hagyta monumentális nyomait. Az egykori gyártelep épületei szerkezetkészen várták, hogy az enyészetté váljanak, szép lassan egyre rosszabb állapotba kerüljenek, és szomorú látleleteivé váljanak egy letűnt kornak.

Ami alszik, azt fel is lehet ébreszteni

A városban azonban nem hagyták ennyiben a történetet, és két épületbe újra életet leheltek. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a filmszeretők szentélye lett, és ugyanakkor tényleg egy élményt nyújtó játszóház is, ahol a látogatók jelmezekbe öltözhetnek, kötélpályán csúszhatnak le zöld háttér előtt, ami a kivetítőn úgy néz ki, mintha egy háborús övezet felett ramboznának át éppen.

Az intézmény vezetője Ádám Eszter, aki önmagában egy izgalmas figura. Egy fiatal nőt kell elképzelni, aki több évnyi svájci élet után tért haza Ózdra (egy környéki kistelepülésről származik). Kreatív vágyait kiélve hoz létre kis csapatával egy olyan kiállító és szolgáltató helyet, ami egy, a filmművészet köré épülő kulturális központ Ózdon.

20180228_122003-e1520006100253_650

A 2016 óta nyitva tartó intézményben Eszter volt idegenvezetőnk, és mesélt nekünk történetéről, lényegéről, céljairól. Nyilván egyik első felmerülő témánk az volt, hogy miért pont Ózdon jött létre a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark? Rutinosan megvédte a kérdésben intézményét, és elmondta, hogy egy turisztikai tengelyen helyezkednek el. Büszkén közölte, távozó vendégeik meg szokták jegyezni, hogy Etyeknél jobb az ózdi élménypark.

Szerteágazó funkciók a filmművészet körül

Sokat is dolgoznak ezen Eszterék. Állandó kiállításaik vannak, mint a felpróbálható színházi jelmezekből álló ruhakészletük. Néhányan le se bírják venni, és ezekben mennek végig az intézményen (mint mi). A repertoárt ki is lehet kölcsönözni, a környék színi társulatai, iskolái rendszeresen fordulnak hozzájuk.

Saját kis mozitermükben filmritkaságokat mutatnak be, olyan alkotásokat, amik nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el a nézőkhöz. Ezeket ráadásul kultúrmissziós jelleggel teszik: partneri kapcsolatban állnak a magyarországi francia, olasz, és német intézettel. Havonta szervezik az adott nyelvű film bemutatását környékbeli diákoknak, amit kibeszélés, vagy kapcsolódó program zár – a film nyelvén, természetesen. De szerveztek már kerti mozizást is sajt- és borkóstolással megspékelve.

20180228_112952-e1520005945295_650

Ezt követi a magyar filmtörténetet bemutató állandó kiállítás, ahol a némafilmektől kezdődően láthatunk emlékeket nagy színészeinkről, híres filmjeinkről, rádiós, televíziós, színházi elemekkel kiegészítve. Néha az ember amikor körülnéz, a legváratlanabb helyeken lát legendás, szállóigévé vált filmidézeteket a falakra pingálva. A Hyppolit, a lakáj hagymás soránál elgondolkodtam, hogy mennyire tudnak a mai fiatalok ezzel azonosulni. Eszter elmesélte, hogy a sor megfogott egyszer egy gyerekcsapatot. A filmekből rövid részletet is meg lehet tekinteni náluk, miután ezt megtették, rögtön mondták a tanárnőnek, hogy ezt nekik bizony látniuk kell.

És ugyebár egy 1931-es, fekete-fehér magyar film klasszikus illetve XXI. századi fiatalok találkozásáról beszélünk. Itt jön be megint a kultúrmisszió, hiszen mint Eszter is kifejtette, több célcsoportja van a Nemzeti Filmtörténeti Élményparknak. Fiatalokkal akarják megszerettetni a filmművészetet, be akarják vonzani a turistákat, közben pedig fizetős szolgáltatásaik is vannak.

A film-játszópark, ami egyben “dühöngő” is

Az utolsó állomás a hatalmas egykori gyárcsarnok, amit korábban csak “dühöngőnek” hívtak Eszterék. Sok betérő – gyerekek, felnőttek – átalakul, és mintha beszabadulna egy játszóházba, “megvadul”. Van itt karaoke, ahol tetszésszerű háttérbe filmtrükközik be az énekest, ’56-os utcarészlet, tanterem a Légy jó mindhaláligból, tank, és még egyéb izgalmas, filmes relikviák.

A legjobb azonban a csarnokot átszelő drótkötél-pálya, ami 80 méteres zöld fal előtt vezet el. Ez a CGI-felület egyébként egyedülálló, hiszen az országban sehol máshol nem található ilyen hosszú, egybefüggő zöld falas felület. Az hagyján, hogy átslisszanhat rajta az ember egy gyárcsarnokon, de közben egy hatalmas kivetítőn követhetjük a csúszót, aki a trükknek köszönhetően éppen robbanó házak felett között mozgó akcióhős.
Izgalmas designtrükk: az épület uralkodó színe tudatosan a zöld lett, ezzel is tisztelegve a technológia előtt. Zöldek a wc-k, a polcok, és sok helyen a falak is.

Tehát a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark szerteágazó tevékenységi körrel várja a látogatókat. A fentebb részletezett sok-sok példa jól mutatja, hogy a revitalizációs törekvések mennyire életképesek tudnak lenni, hiszen az alvó ózdi gyárépület rögtön több új funkciót kapott. Egyszerre a magyar filmtörténet múzeuma, oktatási célokat szolgál, kvázi kultúrház, turisztikai célpont, szolgáltatásokat nyújt, és ki tudja mit talál még ki a mögötte álló kreatív kis csapat.

Király Csaba


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!