360 fokos videó: Miskolcra érkeztek a Seuso-kincsek

Akt.:
Hatalmas az érdeklődés, az internetes helyfoglaláson az időpontok nagyjából 90 százalékát lefoglalták
Hatalmas az érdeklődés, az internetes helyfoglaláson az időpontok nagyjából 90 százalékát lefoglalták - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Herman Ottó Múzeumban tekinthetik meg a miskolciak február 27. és március 18. között a Seuso-kincseket.

Hatalmas az érdeklődés, az internetes helyfoglaláson az időpontok nagyjából 90 százalékát lefoglalták, de ettől függetlenül is látogathatók a kincsek. A vándorkiállítás városunkban már százezredik vendégét fogadhatja.

A Seuso-kincseket a Herman Ottó Múzeum Görgey úti épületében három héten át, minden nap 09:00 és 21:00 óra között tekinthetik meg a látogatók. Dr. Tóth Arnold múzeumigazgató elmondta, hogy ez idő alatt mintegy 20.000 látogatóra számítanak. A hatalmas érdeklődést jól példázza, hogy könnyítésként egy online, előzetes regisztrációs felületet indítottak, amelyen a megnyitó napjára nagyjából 90 százalékban beteltek a foglalható időpontok.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Az igazgató azonban megnyugtatott mindenkit, hogy az előjegyzés nem kötelező, csupán leegyszerűsíti a látogatók dolgát. Aki nem foglal időpontot is betoppanhat a múzeumba, hiszen a helyszínen is lehet jegyet vásárolni. Becslésük szerint mintegy 30 percnyi várakozási időre kell számítani. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy a nagyobb csoportok szerencsésebb, ha előre regisztrálnak, valamint belsős információként megsúgta nekünk, hogy a foglalási táblázat azt mutatja, az esti, 18-19 óra utáni időpontok szellősebbek. Érdemes akkor próbálkozni.

Egy gazdag Pannónia lenyomata

Magukról a kincsekről Németh Attila, a Herman Ottó Múzeum régésze beszélt. Késő római, IV. századi leletekről van szó, 14 darabos ezüst étkezőkészlet alkotja. Nevét feltételezett tulajdonosáról, Seusotól örökölte, aki ajándékba kaphatta az eredetileg valószínűleg mintegy 240 darabos szettet. Ezt, pannóniai származását (feliratként ott a Balaton latin neve), és a legtöbb információt a névadó Seuso-tálon található jelzésekből tudjuk.

De mitől is különlegesek a Seuso-kincsek? A történelmi, művészeti hátterükön kívül, mint Attila kifejtette, attól is egyediek, hogy a korszak ezüstkincseihez képest magasabb az ezüsttartalmuk tisztasága (92-98%), a tálak pedig nagyobbak és súlyosabbak hasonló társaikhoz képest. És persze az sem mellékes, hogy egyben van ez a 14 darab.

Egy történész ismerősöm a közelmúltban még azt az elméletét is felvázolta nekem, hogy a kincsek hatalmas értéke értelemszerűen gazdagságra utal. Ez pedig egy memento arról, hogy a római kori Magyarország, azaz Pannónia nem egy szerény, barbár telep volt, hanem ilyen értékű művészeti alkotások készültek itt.

Végre egyben nézheti meg az ország

Izgalmas a történetük is, enyhe misztikus elemekkel megspékelve. A ’70-es években találta meg őket egy amatőr kincskereső, aki aztán rejtélyesen “felakasztotta magát”, a kincsek pedig eltűntek. Néhány epizóddal később, 2014-ben az első felét, 2017-ben pedig a másodikat sikerült visszavásárolnia Magyarországnak.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Most pedig az ország 6 városába jutnak el a tárgyak, hogy a lehető legtöbben meg tudják őket tekinteni. Miután véget ér a vándorkiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeumban lelnek végleges otthonra a Seuso-kincsek.

Király Csaba, Hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Megnyílt a Seuso-kincset bemutató kiállítás Miskolcon
Miskolc - Keddtől március 18-ig látható a Seuso-kincs Miskolcon. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítását az intézmény főigazgatója, Varga Benedek nyitotta meg kedden délelőtt a Herman Ottó Múzeum központi épületében. A lelet jelentőségéhez méltó maga a tárlat is. Párizsban, Londonban, New Yor...