360 fokos videó: Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben – Rácz György színházszerető gyógyszerész

Akt.:
Rácz György síremléke a Deszkatemetőben
Rácz György síremléke a Deszkatemetőben - © Fotó: Király Csaba
Miskolc – Rácz György a fő tevékenységét tekintve gyógyszerész volt, de részben hatalmas vagyonának köszönhetően Miskolc számos területére hatást gyakorolt. A színház szerelmeseként még éltében sokat tett a színjátszásért, de hozzá kötődik a Szeghalmy Bálint tervezte Avasi Kilátó és a Royal-közben álló Rácz-palota is.

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Deszkatemetőben nyugvó híres miskolciakat mutatjuk be, akiknek a nevével nap mint nap találkozunk, de talán egy kicsit tanulhatunk még róluk Kapusi Krisztián történész segítségével. A Deszkatemetőről és a Tetemvárról már mesélt sorozatunk első részében Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze.

Rácz György (1857-1922) személyében egy olyan izgalmas történeti ponthoz érkeztünk utazásunkon, ahol kissé „össze­érnek a szálak”. Hiszen foglalkoztunk már felmenőjével, Rácz Ádámmal, valamint apósával, Csáthy Szabó Istvánnal, akitől átvette a Korona patikát. Mindemellett roppant fontos eleme történetének, hogy a hatalmas vagyont, amivel rendelkezett, éltében és halála után is Miskolc város szolgálatába állította.

Családokat egyesítő szerelem

A „boldog békeidők” idején, az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában élt, amit az általános fellendülés jellemzett. A messzire visszanyúló Rácz család leszármazottjaként kitűnő körülmények közül indulhatott el – meg is szerezte Budapesten a gyógyszerészi egyetemi végzettséget. Tehetséges fiatal szakemberként került Csáthy Szabó István Miskolc főutcáján található, Korona nevű patikájába.

Kissé vadregényes fordulat történetében, hogy beleszeretett a főnök lányába, akit feleségül is vett, ezzel egyesítve a Csáthy Szabó és a Rácz család egy ágát. Idővel a gyógyszertár irányítását átvette apósától, és egyre több lehetősége nyílt belefolyni Miskolc közéletébe.

A színjátszás szerelmese volt, ezért szívügyeként kezelte a Miskolci Nemzeti Színház sorsát. Az 1823-ban, a trianoni Magyarország első kőszínházaként megnyitott épület eredetileg a mai Színészmúzeum helyén állt. Rácz György születési évében, 1857-ben nyitotta meg kapuit a főutcára nyíló színházépület.

Nagylelkű adományok

A városi képviselő-testület és a színügyi bizottság tagjaként jelentős ráhatása volt Miskolc színi életére. Emellett hívő reformátusként a helyi hitéletben is aktív szerepet vállalt – valamint több grandiózus lakóház tulajdonosa volt. Hatalmas vagyonra tett szert az évek során többek között köszönhetően sikeres patikájának, valamint a két tehetős család örökségének, amit nem sajnált visszaforgatni a köz érdekében.

Öröksége nemes célokat szolgált 1922-ben bekövetkezett halála után. A református egyház mellett támogatta belőle a színházat, illetve Miskolc városát. A mai Avasi kilátó elődje, – amit az a Szeghalmy Bálint városi főmérnök tervezett, akiről írtunk már –, Rácz György posztumusz támogatásával épült meg. Az említett lakóházai közül a városnak adományozta a Royal köz környékén, a Széchenyi utca 62-64. szám alatt található Rácz-palotát, ami ma is áll.

Nem tűnt el nyomtalanul

Neve talán nincs túlságosan szem előtt, de emléke mégis jelen van Miskolcon. A fentebb említettek mellett, a Városház tér szomszédságában található a Rácz György utca, a Kisavason pedig pincesor őrzi emlékét a Rácz sor formájában – ahol saját tulajdona is állt.

Király Csaba | hirek360.hu


A sorozatról

A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik. Olyan nevekről van szó, amelyekkel naponta találkozunk, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. A helytörténet szépségeiben elmerülve, a lokálpatriotizmus jegyében indítunk sorozatot, ahol ­Kapusi Krisztián történész segítségével tárjuk fel a nevek mögötti rejtélyeket. Mindezt 360 fokban!


A sorozat részei:

Rácz Ádám, a „médiamogul”

Gálffy Ignác és Imre – a múzeum­alapító és a polgármester

Szentpáli István, a jámbor polgármester

– A legendákkal övezett Bató család

Szeghalmy Bálint, ikonikus miskolci épületek tervezője

Mokry Mészáros Dezső, az örökké szabad művész

Csáthy Szabó István, a villamosépítő gyógyszerész


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


A sírt erősen benőtte a növényzet
Miskolc - Csáthy Szabó István munkáját siker koronázta, szerepe volt benne, hogy elindult az első villamos. Csáthy Szabó István tehetős gyógyszerész volt Miskolcon a 19. század második felében, a Korona patikát vezette. Azonban az utókor számára főként azért lehet emlékezetes, mert egyik fő ötlet...

Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben - Mokry Mészáros Dezső, az örökké szabad művész
Miskolc - Mokry Mészáros Dezső hagyatéka nincs annyira szem előtt Miskolcon, mint az eddig bemutatott történelmi személyeké. Azonban egy különleges művészeti pálya áll mögötte, amibe beletartozik a temetőkultúra tisztelete, a rovásírás tudósi szintű kutatása és művészetbe emelése, valamint a vilá...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Szeghalmy Bálint rendkívül termékeny építész volt, aki valószínűleg egyedülálló a világon a tekintetben, hogy két református templomot is tervezett egy városban. Miskolcon ugyanis a Deszkatemplom, illetve a Martinkertvárosi Református Templom is kézjegyét viseli - más jelentős épületek ...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Szentpáli István az a miskolci, akinek nevével könnyen találkozhatunk, hiszen központi helyen található a róla elnevezett utca, illetve emlékét iskola is őrzi. Háromszor volt a város polgármestere, az ő közbenjárásával nyertük el a városi státuszt. Helyi szinten az egyik legjelentősebb ...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Gálffy Ignác és fia, Imre meghatározó történelmi személyiségei Miskolcnak. Míg előbbi tanárként a korabeli szakképzés fontos szereplője, hobbirégészként a mai Herman Ottó Múzeum jogelődjének is egyik alapítója volt. Imre egy nagyon nehéz időszakban, a II. világháborúban a város polgárme...

A Bató-család síremléke a Deszkatemetőben
Miskolc - 360 fokos videó készült Bató Istvánról, akinek tragédiákkal teli volt az élete. Bató István rendkívül gazdag gabona- és borkereskedője volt Miskolcnak a 19. század második felében. Excentrikus, különc figura volt, akit szörnyű tragédiák értek élete során. Talán ezek a körülmények is hoz...

Rácz Ádám sírja a DeszkatemetőbenRácz Ádám sírja a Deszkatemetőben
Miskolc - Új sorozatot indítunk, körülnézünk a Deszkatemetőben, hogy megismerjük nagyjainkat. A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik, sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. Sorozatunk (Mi is ez? Keretes írásunkból kiderül – a szerk.) első darabjaként a Desz...