360 fokos videó: Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben – Csáthy Szabó István villamosépítő, sikeres gyógyszerész

A sírt erősen benőtte a növényzet
A sírt erősen benőtte a növényzet - © Fotó Tóth István
Miskolc – Csáthy Szabó István munkáját siker koronázta, szerepe volt benne, hogy elindult az első villamos.

Csáthy Szabó István tehetős gyógyszerész volt Miskolcon a 19. század második felében, a Korona patikát vezette. Azonban az utókor számára főként azért lehet emlékezetes, mert egyik fő ötletgazdája volt a villamosközlekedés beindításának a városban – mely álomért kitartóan és sikerrel munkálkodott.

Fellendülés és újdonságok

Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Deszkatemetőben nyugvó híres miskolciakat mutatjuk be, akiknek a nevével nap mint nap találkozunk, de talán egy kicsit tanulhatunk még róluk Kapusi Krisztián történész segítségével.

A Deszkatemetőről és a Tetemvárról már mesélt sorozatunk­­­ első részében Kapusi Krisztián, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület történésze.

deszkatemeto2

Ezúttal Csáthy Szabó Istvánról (1835–1903) beszélgettünk, akinek személyisége jól szimbolizálja Magyarországnak azt a kiegyezés utáni időszakát, amit az általános fellendülés, az újdonságok iránti, nyitottsággal átjárt érdeklődés jellemzett.

Sokoldalú személyiség

Krisztián úgy írja körül ezt a történelmi időszakot, mint egy érát, amikor a szakosodás, a szakmák közötti határvonalak még nem különültek el ­annyira élesen, ahogyan a mai világunkban. Így lehetséges, hogy a természettudományi végzettségű, később pedig gyógyszerészként érvényesülő Csáthy Szabó István abszolút legitim utat tudott bejárni a villamosközlekedés világában.

deszkatemeto3

A nemesi Csáthy előnév származási helyére, Mezőcsátra utal. Ekkorra azonban Miskolc a vármegye állandó központja lett, ide összpontosult a szellemi pezsgés. Középiskoláit is itt végezte el, majd Budapesten szerezte meg gyógyszerész oklevelét. A tudás birtokában „hazatért” a városba, és megnyitotta Korona nevű gyógyszertárát a miskolci főutcán. Nagy sikerű üzlete mellett szőlőbirtokok tulajdonosa és elismert borász volt – a történész nem feledi kiemelni azt a már-már közhelyes tényt, hogy mint a legtöbb miskolci polgár, ő is pincét tartott fenn a Nagy-Avason. Ráadásul a mai Csáti soron, aminek néveredete bizonytalan: vagy Mezőcsát település, vagy pedig Csáthy Szabó után kapta elnevezését.

Széles tevékenységi köre részeként egyre mélyebben belefolyt a város közéletébe. Egy idő után elkezdte foglalkoztatni a gondolat, hogyan segíthetné Miskolc fejlődését. Valószínűleg az akkoriban újdonság erejével megérkező elektromos áram ötlete átjárta neuronjait, és eltökéltté vált a helyi villamosközlekedés bevezetése iránt. Részvénytársaság jött létre az ügy érdekében, melynek egyik fő részvényese és igazgatósági tagja lett. A lobbimunkát 1897-ben koronázta siker, amikor egy vágányon elindult az első miskolci villamos.

Élettörténete abból a szempontból is érdekes, hogy kvázi dinasztiát indított el a városban. Lánya egy bizonyos Rácz Györgyhöz, a Rácz család sarjához ment feleségül, aki idővel átvette a gyógyszerészetet apósától.

Csáthy Szabó István egy izgalmas korszakban élt, amikor a kíváncsiság nagyszerű tettekre sarkallta a nyitott embereket. Egy sikeres gyógyszerész, borász, „villamosépítő” és közéleti szereplőt tisztelhetünk személyében, aki erőteljesen formálta azt a Miskolcot, ahol ma élik életüket a városlakók.

Király Csaba | hirek360.hu


A sorozatról

A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik. Olyan nevekről van szó, amelyekkel naponta találkozunk, azonban sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. A helytörténet szépségeiben elmerülve, a lokálpatriotizmus jegyében indítunk sorozatot, ahol ­Kapusi Krisztián történész segítségével tárjuk fel a nevek mögötti rejtélyeket. Mindezt 360 fokban!


A sorozat részei:

Rácz Ádám, a „médiamogul”

Gálffy Ignác és Imre – a múzeum­alapító és a polgármester

Szentpáli István, a jámbor polgármester

– A legendákkal övezett Bató család

Szeghalmy Bálint, ikonikus miskolci épületek tervezője

Mokry Mészáros Dezső, az örökké szabad művész


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben - Mokry Mészáros Dezső, az örökké szabad művész
Miskolc - Mokry Mészáros Dezső hagyatéka nincs annyira szem előtt Miskolcon, mint az eddig bemutatott történelmi személyeké. Azonban egy különleges művészeti pálya áll mögötte, amibe beletartozik a temetőkultúra tisztelete, a rovásírás tudósi szintű kutatása és művészetbe emelése, valamint a vilá...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Szeghalmy Bálint rendkívül termékeny építész volt, aki valószínűleg egyedülálló a világon a tekintetben, hogy két református templomot is tervezett egy városban. Miskolcon ugyanis a Deszkatemplom, illetve a Martinkertvárosi Református Templom is kézjegyét viseli - más jelentős épületek ...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Szentpáli István az a miskolci, akinek nevével könnyen találkozhatunk, hiszen központi helyen található a róla elnevezett utca, illetve emlékét iskola is őrzi. Háromszor volt a város polgármestere, az ő közbenjárásával nyertük el a városi státuszt. Helyi szinten az egyik legjelentősebb ...

Forrás: hirek360.hu
Miskolc - Gálffy Ignác és fia, Imre meghatározó történelmi személyiségei Miskolcnak. Míg előbbi tanárként a korabeli szakképzés fontos szereplője, hobbirégészként a mai Herman Ottó Múzeum jogelődjének is egyik alapítója volt. Imre egy nagyon nehéz időszakban, a II. világháborúban a város polgárme...

A Bató-család síremléke a Deszkatemetőben
Miskolc - 360 fokos videó készült Bató Istvánról, akinek tragédiákkal teli volt az élete. Bató István rendkívül gazdag gabona- és borkereskedője volt Miskolcnak a 19. század második felében. Excentrikus, különc figura volt, akit szörnyű tragédiák értek élete során. Talán ezek a körülmények is hoz...

Rácz Ádám sírja a DeszkatemetőbenRácz Ádám sírja a Deszkatemetőben
Miskolc - Új sorozatot indítunk, körülnézünk a Deszkatemetőben, hogy megismerjük nagyjainkat. A miskolci Deszkatemetőben több híres miskolci történelmi személy nyugszik, sokszor nem is tudjuk, hogy kik voltak ők. Sorozatunk (Mi is ez? Keretes írásunkból kiderül – a szerk.) első darabjaként a Desz...