360 fokos videó: Mindennapos az újraélesztés

Akt.:
360 fokos videó: Mindennapos az újraélesztés
© Fotók: ÉM
Miskolc – Egy újraélesztő tanfolyamon köszönte meg a mentőtisztnek, hogy megmentette.

Januártól minden hónap utolsó hétfőjén ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain az érdeklődők. A januári alkalmon hatalmas volt az érdeklődés Miskolcon, több csoportban is tanították és gyakorolták a mentősök a jelentkezőkkel az újraélesztés fogásait.

A mindennapokban előfordul az újraélesztés, hetente van olyan eset, amikor újraélesztéshez riasztanak minket.” Fazekas István

Fontos a laikus

Az egyik csoportot Fazekas István, kivonuló mentőtiszt vezette, aki 1995-ben kezdett a mentőszolgálatnál dolgozni mentőápolóként, és 2009-ben szerzett mentőtiszti diplomát.

– Az elsősegélynyújtás nagyon fontos része a prehospitális ellátásnak. Ha egy keringés összeomlásról beszélünk, ami a legrosszabb indulatú esemény az emberi szervezet esetében, akkor a hosszú távú túlélésnek nagyon fontos feltétele, hogy amíg a mentőegység kiérkezik a helyszínre, addig történjenek olyan egyszerű életmentő beavatkozások, amelyeket laikusok is eltudnak végezni – magyarázza a mentőtiszt.

rutinszeruen-hasznalt-technikakat-is-gya_650

Ennek hosszú évszázadokra visszatekintő történelme van, évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták az újraélesztés fogásait, ahogy Fazekas István mondja: nyilván nem olyan formában, mint amiről ma azt gondoljuk, hogy a legmagasabb szint, amit megtudunk tenni. De már Mária Terézia idején is élesztettek újra.

file6yi0zm5avhcs0fmckdr_650

– A technika alappillére, amit úgy említünk, hogy alapszintű újraélesztés, amelynél a mellkaskompressziót, illetve a lélegeztetést alkalmazzuk, mindemellett, – ha olyan szintű mentőegység ér ki a helyszínre –, akkor ezt persze ki lehet szélesíteni gyógyszeres támogatással, illetve emelt szintű légút biztosítással – teszi hozzá.

Gyakori eset

Ez utóbbi az intubálást jelenti, ami része az újraélesztésnek, ahogy a defibrillátor használata is, amely alacsonyabb szintű mentőegységeken is elérhető. Vannak közösségi hozzáférésű defibrillátorok is, plázákban, bevásárlóközpontokban, sok munkahelyen, ahol képzett, laikus elsősegélynyújtók dolgoznak, akik a félautomata defibrillátorral be tudnak segíteni. A helyszínen a mentőorvos olyan gyógyszeres ellátást tud biztosítani, például adrenalin adásával, amelyek segítségével a beteg esélyei javulnak.

– Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy a mindennapokban előfordul az újraélesztés, hetente van olyan eset, amikor újraélesztéshez riasztanak minket, vagy keringés összeomlás állapotában lévő beteghez – válaszolja Fazekas István arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kell alkalmazniuk a technikát.

file6yi0zmfl8ubkuq1i5hs_650

Arról, hogy van-e olyan, amikor már nem érdemes megpróbálni az újraélesztést azt mondja, nagyon fontos az, hogy tudják, mikor történt a keringés összeomlás. Vannak jelek, amelyek alapján megállapítható, hogy a beteg túl van-e már az irreverzibilitáson, vagyis már nem visszafordítható az állapot – ilyenkor az újraélesztést már nem kezdik meg.

Emlékezetes eset

– Éjjel történt a hölgynél a keringés összeomlás, a férj kezdte el az újraélesztését, amikor kiérkeztünk nem volt sem keringés, sem pedig légzés – meséli a legemlékezetesebb újraélesztését. – Többször is defibrillálást hajtottunk végre gyógyszeres támogatással és légút biztosítással, rövidesen visszatért a spontán keringése és légzése. A kórházban később megerősítettek abban az ottani orvosok, hogy minden károsodás nélkül épülhetett fel, ami nagy boldogsággal töltött el. Aztán pár évig nem tudtam a hölgyről, míg egy elsősegély kurzus alkalmával elém nem lépett és megköszönte az ellátást. Nagyon megható volt.

Horváth Imre


Nézz körbe 360 fokban!

A képzésről korábban készült videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Muhi emlékmű - belépés csak saját felelősségre
Muhi - A Muhi csata áldozatainak tiszteletére állított emlékmű bejáratánál a következő felirat fogad: "Balesetveszélyes terület - csak saját felelősségre látogatható!". A keresztek korhadnak, az utat fedő fapallók instabilak, és feltúrt föld veszi körül az emlékdombot. Utóbbi azonban már a pozit...

Parasztwellness - pihentető ganajozás a biogazdaságban
Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ jövőképnek” neveznek. Gömörszőlősön kitalálták, hogyan szerezzenek egyszerre önkéntes munkaerőt a biogazdaságba, és terjesszék a fenntartható fejlődés elveit. Ez lett a parasztwellness, amikor koszt és k...

Bánhegyi István András
Felsőzsolca - Bánhegyi István Andrásnak, annak a 8 éves királyhelmeci kisfiúnak nyílt kiállítása Felsőzsolcán, akire ráaggathatjuk a zseni jelzőt. Elég sok lehetőség kínálkozik előtte, de ő már most határozottan tudja: ha nagy lesz, gyerekorvos lesz. A Kezdet című, rajzokból és festményekből álló...

Szikszó - Amikor egy 60 tonnás daru emel be repülő csészealjra hasonlító, hatalmas gyártósori elemet egy gyárba, akkor ott a helyünk 360-as kameránkkal. Videónkon lekövethető daru és eszköz komótos, szimbiotikus együttmozgása, ami a 2001: Űrodüsszeia legszebb jeleneteit idézi fel. A Hell s...