Időjárás

2020.03.27. 08:30

Az ingadozás nem használ

A járvány fokozatosan elgyengülhet a nyári időszakra.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A metnet.hu adatai alapján péntekre virradó éjszaka északkelet felől tovább csökken a felhőzet, így reggel az ország nagy részén derült vagy kissé felhős ég mellett szikrázó napsütésre ébredhetünk.

Hidegre meleg

Felhősebb körzetek továbbra is a délnyugati tájakon fordulhatnak elő, de csapadék sehol sem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, a derült, szélcsendes tájakon lehet fagyos a reggel.

Péntek délután délnyugaton marad a felhős idő, másutt sok napsütésre, északkeleten felhőtlen időre számíthatunk. A hőmérséklet már 13 és 17 fok közé emelkedik.

Nem tesz jót

A jelenlegi nagy hőingadozással járó időjárás nem kedvez a koronavírusos tünetek felismerésének, hiszen a könynyen beszerezhető megfázás vagy éppen influenza tünetei nagyban hasonlítanak a víruséhoz. Egy, a Marylandi Egyetem és a Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja által még március elején közzétett tanulmány azt állítja, hogy a koronavírus a leghatékonyabban azokban a régiókban terjedt, ahol az átlaghőmérséklet +5 és +11 Celsius-fok között volt, az átlagos páratartalom pedig 50 és 80 százalék között mozgott. A kezdetben megjelenő optimistább szakértői meglátás alapján bízni lehetett abban, hogy az új vírus az influenzavírusokhoz hasonlóan majd elgyengül a meleg időjárás beköszöntével. A korábbi koronavírusok okozta járványokban megfigyelhető szezonalitás tapasztalatai is ezt sugallták.

Azonban a friss tapasztalatok már pesszimistább képet festenek. Egyre több adat lát napvilágot, mely szerint a hőmérséklet emelkedése nem befolyásolja olyan mértékben a vírus terjedési képességét, mint várták.

Ugyanakkor mind a karantén/szociális távolságtartás, mind a nyári félévben erősödő immunrendszer, illetve annak ténye, hogy időközben egyre többen esnek át/ gyógyulnak fel a vírus okozta betegségből az irányba hat, hogy a járvány fokozatosan elgyengülhet a nyári időszakra – írja az eumet.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában