360 fokos videó: Megkezdődött a könyvhét Miskolcon, nyitva a könyvek tere

360 fokos videó: Megkezdődött a könyvhét Miskolcon, nyitva a könyvek tere
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Hivatalosan is kezdetét vette a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok Miskolcon.

Június 6-a és 9-e között változatos programokkal igyekszik felhívni a figyelmet a könyvek és az olvasás időtlen szépségére a szervező, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Az ünnepi könyvhét szorosan kötődik Miskolchoz, hiszen az ötlete itt fogalmazódott meg: 1927-ben Supka Géza író a városban vetette fel elképzelését, miszerint a magyar könyvnek kell, hogy legyen egy saját ünnepe. Történelmi helyszínként, az ország többi részéhez képest itt mindig egy nappal hamarabb rajtol az irományoknak szentelt, kiemelt időszak.

Dr. Prókai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a „Könyvtérré” átalakult Erzsébet téren, illetve a könyvtárakban számos programmal készültek a látogatóknak.

Programok a könyvek bűvöletében

Minden nap elismert írók látogatnak Miskolcra, akik közönségtalálkozón dedikálnak, beszélgetnek műveikről. A téren felállított színpadon zenekarok, művészeti társulatok lépnek fel, de kreatív sátrak is várják a kicsiket és nagyokat kézműves foglalkozással – sok más program mellett.

Külön izgalmas az „Irodalmi hősök köztünk élnek” akció. Lúdas Matyi, Beatrix királyné, vagy a Két Lotti jelmezben járják a könyvteret, és egy kis totólapon jelölheti a látogató, hogy kiket sikerült felismernie irodalmi emlékeiből.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A könyvek fontosságát hangsúlyozta Kiss Anna Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze, mikor hivatalosan is megnyitotta az ünnepi könyvhetet. Az írott szövegekhez intézett, ódaértékű beszédében a könyveket meghitt társainknak nevezte, akikkel együtt boldogabbak az emberek.

Bár a digitális korban felzárkózott a papíralapú tartalom mellé az elektronikus, az üzenet, az érték nem változott. Erre a kultúránkban betöltött szerepre fókuszál ez a pár nap, ami megmutatja, milyen lehetőségek rejlenek az olvasni vágyók előtt.

Újra Miskolcon zenélt a Kaláka együttes

Több év után lépett fel a városban az 1969-ban alakult Kaláka. Bár hivatalosan pénteken kezdődik a Bartók Plusz Operafesztivál, a zenekar mint kvázi elő-nyitóperformansz játszott a Könyvtéren.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Ugyanakkor stílszerű programja voltak az ünnepi könyvhétnek is, hiszen repertoárjuk rendszeres része megzenésített versek előadása. Műsorukat azzal a rövid rejtvénnyel kezdték, hogy vajon – megközelítőleg – hány hangzó lírát adtak már elő pályafutásuk során? A helyes válasz egy nagyon ifjú rajongótól érkezett „hájomszáz” bekiáltással. Jutalma egy, a zenekari tagok által dedikált bögre volt.

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


8-janicsak-veca-01_650
Miskolc - A 2018-as Avasi Borangolás számos izgalmas kísérőprogrammal csábította a miskolci polgárokat a történelmi Avasra. Ezek közül igazi kuriózumnak bizonyultak az Avasi Református Templomban rendezett fellépések. A rendezvény pénteki napján Janicsák Veca énekhangja járta át a különleg...