gyilkosság

2019.11.28. 22:34

Csaknem 30 civilt mészároltak le a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Legalább 27 civilt mészároltak le a hatóságok feltételezése szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű, Észak-Kivuban aktív ugandai milícia tagjai a Kongói Demokratikus Köztársaságban – derül ki egy csütörtöki hivatalos jelentésből.

Az előző, szerda esti jelentés 19 halottról szólt.

A tartománybeli Beni térségében 107 embert gyilkoltak meg november 5. óta, legtöbbjüket leszúrták. E tömeggyilkosságok felkorbácsolták a helyiek haragját többek között az ENSZ békefenntartói ellen, akiket tétlenséggel vádolnak.

„Elítéljük ezeket az alaptalan erőszakcselekményeket. A térségben működő fegyveres csoportokat fel kell számolni” – írták egy közös közleményben vezetők az ENSZ békefenntartó missziójában részt vevő négy országból (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Svájc). „Sajnálatunkat fejezzük ki a kongói ENSZ-misszióval (MONUSCO) szembeni támadások miatt, és teljes mértékben támogatásunkról biztosítjuk az ENSZ-főtitkár különleges képviselőjét ezekben a nehéz időkben” – tették hozzá.

Az Európai Unió kongói képviselője a fővárosban, Kinshasában a Twitteren teljes támogatásáról biztosította a kongói hadsereget és az ENSZ-missziót az ADF ellen Észak-Kivuban folytatott harcukban.

Bár Francois Grignon, az ENSZ kongói különleges megbízottja vasárnap azt mondta, az afrikai ország hadserege nem kért tőlük segítséget az ADF megfékezésében, másnap Felix Tshisekedi kongói elnök bejelentette: a kongói hadsereg és a kéksisakosok közös katonai akcióban állapodtak meg.

A kongói hadsereg október 30-án offenzívát indított az ugandai milícia visszaszorítására.

Az ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában