360 fokos videó: Komolyzenei generációk összeérése a Hang-Árban

Akt.:
360 fokos videó: Komolyzenei generációk összeérése a Hang-Árban
© Fotó: hirek360.hu
Miskolc – A legőszintébb örömmel, áhítattal, volt, aki “Jézusom!” felkiáltással jött le a Művészetek Háza színpadáról 2018. április 12-én.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar különleges kezdeményezése a Hang-Ár sorozat, ahol ifjú zenészek kapnak lehetőséget, hogy átéljék a nagyzenekaros koncertek hangulatát, és még közelebb kerüljenek a zenéhez.

A Hang-Ár egy szójáték, ami egyszerre akarja szimbolizálni a hangok áradatát, emellett a repülőterek hangárjaira is utal. Mint Sziklavári Károly, a Miskolci Szimfonikus Zenekar szakreferens-szerkesztője kifejtette, a koncert hangjainak áradata olyan lehengerlően hat, mint egy repülő, és valahol itt lehet megfogni az utalások jelentését.

Illetve a kezdeményezésnek a lényegét is, hiszen tényleg lehengerlő egy, a kórussal kiegészülve 100-120 fős hangverseny. Igaz ez kifelé, a nézők irányába, hiszen érezni lehet azt az elsöprő összhangot, ahogy ennyi ember együtt alkot. És befelé, a szereplőknek is katartikus élményt nyújt, amire a résztvevő fiatalok fentebb említett reakciói a legjobb példa.

Kiss Ildikó és Petró Balázs, a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei nagyon sokat készültek erre a napra, és a végeredmény számukra is örök élmény marad. Ildikó nem is nagyon találta a szavakat azon kívül, hogy “csodálatos”, és hogy “odáig van meg vissza”.

Balázs azt emelte ki, hogy egy kórustagnak elismerés a szimfonikusokkal együtt színpadra lépni. Ezt az érzést fokozza az, hogy több kompánia játszott egyszerre, mintegy 100-120 ember, ami elementáris erővel hat.

Kicsit nehéz ezt kívülállóként megérteni. Balázs kifejtette, hogy arra gondol, egy közösség részei. Fontos alkotóelemei egy olajozottan működő gépezetnek – mindenki máshoz hasonlóan. Mégis, minden egyes szereplőnek ugyanúgy bele kell tennie a maga részét, hogy összeálljon egy egésszé a mű. Emellett persze az is megtiszteltetés neki – mint mondta- , hogy komolyzenei végzettség nélkül olyan darabokat adhat elő, amiket Egressy Béni, Erkel Ferenc, vagy Verdi szereztek. Illetve, említhetnénk példaként Báthori Lóránt karmester Szittya himnusz című művét, aminek ezen az estén volt az ősbemutatója.

Fotó: hirek360.hu Fotó: hirek360.hu ©

Sziklavári Károlytól azt is megtudtuk, hogy lassan négy éves az a kezdeményezés, hogy fiataloknak is lehetőséget biztosítsanak a megnyilvánulásra. A cél egyfajta komolyzenei kedvcsináló koncertek megszervezése. A vendégművészek kórust alkotnak, előfordul, hogy szólista is van köztük, és nem példa nélküli, hogy hangszeres közreműködői a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak.

Mint az látszott Ildikó, Balázs, és sok másik fiatal példájából, az elképzelés működik. Annyira élvezik, olyan katartikus élményt kapnak, hogy az tényleg hatással lehet zenei fejlődésükre.

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc - A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában nem mindennapi vendégek jártak április 17-én. A dél-koreai Eun-Pyeong Első Gyülekezet Joyful Kórusa tradicionális népviseletben adott missziós koncertet az iskola diákjainak. Az iskola tornaterme megtelt gyerekekkel, akiket lenyűgözött a Jo...

Fotók: hirek360.hu
Lillafüred, Miskolc - Téli videónk után visszatértünk Lillafüredre, hogy tavaszi pompájában is körülnézzünk. Szép volt a hófödte mesevilág, de a zöldellő fák és a nyíló virágok látványa a megújuló természet energiájával is feltölt. A Hámori tónál újra lehet csónakázni, illetve gyönyörködni a barn...

hetkoznapi-hosok-dijatado25-st
Miskolc - Hétköznapi Hősöket díjazott az Inform Média Lapkiadó Kft. Az Észak-Magyarország napilapon és a Borsod Online portálon keresztül meghirdetett szavazáson négy kategóriában jelölhették az olvasók a másokért élő és tenni akaró embereket megyénkben. A City Hotelben ünnepélyes keretek között ...

Nagy népszerűségnek örvendtek a mesterségek bemutatói
Mezőkövesd - Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg az idei Matyó Húsvétot. Új értelmet nyert az egy tűt sem lehet leejteni kifejezés az idei Matyó Húsvéton hétfőn, kora délutánra. A vasárnapi rossz idő és a hétfő reggeli borongós ég ellenére is rengetegen indultak útnak a megye településeiről...