360 fokos videó: Kama – Miskolc kissé elfeledett saját sportja

Akt.:
360 fokos videó: Kama – Miskolc kissé elfeledett saját sportja
© Fotó: hirek360.hu
Miskolc – A kama egy régi, tradicionálisan Miskolchoz kapcsolható sport, amit még a ’90-es években is játszottak. Aztán valahogy eltűnt – az Észak-Keleti Átjáró Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy újra köztudatba hozza a miskolciságnak ezt a különleges szeletét.

A szervezet 11. születésnapja alkalmából szervezett, jubileumi kama kupán próbáltunk kicsit többet megtudni gyerekkorunk elfeledett napjairól.

A kama eltűnése a hétköznapokból azért furcsa nekem, mert még az én gyerekkoromban is játszottuk lent a grundon. Bár tény, hogy a szabályrendszert totálisan máshogy értelmeztük, mint amit a “hivatalos” verzió előír. De azt hiszem nyugodtan állíthatjuk, hogy ez minden grundsportnak a sajátossága: az alapok adottak, de a játékosokhoz igazodnak a szabályok. Anekdotázásom lezárásaként még annyit meg kell említenem, hogy mi teniszlabdával játszottunk, aminek eredményeként súlyos tévhitben éltem egészen sokáig, és a teniszlabdát tudatosan kamalabdának hívtam.

Most, felnőtt fejjel már kicsit máshogy tekintek a kamára, és többet akartam megtudni róla. Szerencsére az Észak-Keleti Átjáró Egyesület ebben segítségemre volt, akik zászlójukra tűzték a játék visszaültetését a köztudatba és a gyakorlatba. Jubileumi kama kupájukon Darázs Richárd, a szervezet elnöke mesélt nekünk erről a miskolci különlegességről.

Hány város mondhatja el magáról, hogy saját sportja van?

Valószínűleg nem túl sok. Richárdtól megtudtuk, hogy az 1960-as évektől nagyjából a ’90-es évekig tartott a kama aranykora, amit egy hirtelen eltűnés követett. Az egyesületről tudni kell, hogy a miskolci identitás erősítésén nagyon sokat dolgoznak, a helyi értékekre igyekeznek felhívni a figyelmet. Egyik ilyen kincsünk a kama, ami igazából egy rejtély, hogy miért városunkban futott be ekkora karriert. Kutatták az eredetét, de egyértelmű válaszokat nem találtak. Arra jutottak, hogy több eleme egyezik régiónkban elterjedt népi játékok jellegzetességeivel.

Fotó: hirek360.hu Fotó: hirek360.hu ©

Az az elképzelésük, hogy a kama ezek keverékéből állt össze. Ahogy Miskolcra kerültek a fiatalok, az iskolákban pedig egyre több sportpálya épült, beindult a gyermeki kreativitás. Richárd elképzelése szerint a foci mellett másra is vágyhattak, és a hozott anyagból összegyúrták a kamát, ami egy kapura játszott kidobós játék – leegyszerűsítve, összefoglalva.

Kidobós kicsit másképp

A kamát kislabdával játssza két, 6-8 fős csapat, egymás ellen. A cél gólt dobni az ellenfél kapujába. Viszont ha a védekező csapat elkapja a labdát, akkor kamafogással állunk szemben. Itt egy trükkös rész jön, ugyanis a kamafogó csapat rövid kupakanácsot tart, valamelyik tagjuk pólója erszényébe rejti a labdát, és megindul a támadás az ellenfél kapujára. Akit megérint a másik csapat egyik játékosa, annak meg kell állnia. Ha nála a labda, előveszi azt, és vagy kapura dobja, vagy továbbpasszolja. A végeredményt a kamafogások és a gólok száma adja ki.

Fotó: hirek360.hu Fotó: hirek360.hu ©

Fontos még megjegyezni, hogy a kama alkalmazkodik a résztvevőkhöz, hiszen egy csapatot bárkik alkothatnak. Richárd is felhívta rá a figyelmet, hogy családok, munkahelyi, lakóhelyi, iskolai közösségek szoktak csapatot kiállítani versenyeiken. A szabályok ennek megfelelően rugalmasak. Például, ha a fizikai adottságokban jelentős az eltérés, akkor a hátrányosabb csapatnak megengedett, hogy közelebbről dobjon.

Kopcsó Krisztián (15), Erdélyi Miklós (11), Erdélyi Kevin (11) több éve kamáznak, az Alvin és a Mókusok csapat tagjai. Nemes egyszerűséggel úgy foglalták össze a játék vonzóerejét, hogy:

„Szórakoztató, jó a hangulat, a társaság, meg egy sport is”

Ők egyébként rutinos játékosoknak számítanak, és nem csupán a hivatalos versenyeken űzik a sportot. A barátaikkal is rendszeresen játszanak. Ezek a fiatalok talán élő példái, hogy a kama nem fog kihalni Miskolcról és a kulturális emlékezetünkből, hiszen vannak rendszeres gyakorlói, akik terjesztik hírét.

Király Csaba


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Muhi emlékmű - belépés csak saját felelősségre
Muhi - A Muhi csata áldozatainak tiszteletére állított emlékmű bejáratánál a következő felirat fogad: "Balesetveszélyes terület - csak saját felelősségre látogatható!". A keresztek korhadnak, az utat fedő fapallók instabilak, és feltúrt föld veszi körül az emlékdombot. Utóbbi azonban már a pozit...

Miskolc - A felhívásban a díszítés három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat. Miskolcot sokszor éri a szürke iparváros részint igaz vádja. Most adott a lehetőség, hogy egy jó festménnyel, ötletes zöldesítéssel vagy kiterjesztett valósággal feldobjunk néhány lehangoló közterületi felületet....

Miskolc - Miskolc adott otthont a Grundbirkózás Diákolimpia Országos Döntőjének február 24. és 25. között. A Generali Arénában az I. és II. korcsoport 6-10 évesekből álló, fiú és lány csapatai csaptak össze. A Diákolimpia egy nagyszerű lehetőség a fiatal sportolóknak, hogy versenykörülmények közö...