360 fokos videó: Íjjal lőttek sonkára a IV. Besenyői Röfi Napon

360 fokos videó: Íjjal lőttek sonkára a IV. Besenyői Röfi Napon
© Fotó: hirek360.hu
Szirmabesenyő – Szirmabesenyőnek van egy saját télűző fesztiválja, amiről én most hallottam először, de már 4. alkalommal rendezték meg. Ez a Röfi Nap, aminek fókuszában a falusi disznóvágások hagyománya áll: kolbásztöltés, dalolászás, pálinka, jókedv.

Huszti Gábor polgármester elmondta, hogy egyre kevesebben tartanak disznót, egyre kevesebb a vágás. A Röfi Nap célja visszahozni valamit ebből a rituális hangulatból. A mostani a 4. alkalom, a folyamatos fejlődés pedig érezhető. Kolbásztöltő versenyt tavaly szerveztek először, idén már 31 csapat nevezett be. A dolog szürreális off-topic adaléka, hogy Szirmabesenyőben 3 (!!!) autószalon is található, így ezek külön kategóriában versenyeztek.

Viszont még ezt is übereli az I. Megyei Sonkalövő Verseny, aminek a játékszabályait szó szerint idézném, mert ennél jobban én sem írhatnám le. És persze szemlélteti, hogy szerencsére a magyar vásári kreativitás nem ismer határokat:

“A fellógatott sonkát, kolbászt, csülköt kell eltalálni a versenyzőnek. Találat esetén nyereményt kap. Ha a madzagját sikerül a versenyzőnek ellőnie, és a füstöltáru leesik a földre, akkor a versenyző egy sonkát nyer, több sikeres versenyző esetén a fődíjat szétlövéssel vagy sorsolással állapítjuk meg.”

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

A nap központi helyszíne a kolbásztöltő verseny nagysátra, a csapatok délelőttől dolgoztak itt, és az egésznek olyan hangulata volt, mintha az ember egy össznépi disznóvágáson lenne, ahol néha random emberek kínálnak pálinkával, szólnak az ivós nóták, megy a húsmunka. Egy nagy házibuli az egész felnőtteknek, bár azt hiszem maguk a disznóvágások is erről szólnak (gyerekként voltam legutóbb), szóval ebből a szempontból aztán célt értek a szervezők: megidézték a hangulatot.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Mindemellett voltak kézműves sörök, tepertő, forralt bor, házi sütemények, szóval minden, ami egy jó gasztronómiai kicsapongáshoz kell. Hogy azért ne csak a kolbászolásról és az ivásról szóljon a nap, voltak kísérőprogramok is: játszóház, bábszínház gyerekeknek, a szokásos búcsús fellépők, körtánc, és kiszebáb-égetés, majd este Röfi Napi Bál zárta a mókát. Kíváncsi vagyok akkor hogy nézhettek már ki az emberek.

Király Csaba


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Az Észak-Magyarország csapata is indult a Besenyői Röfi Napon megrendezett kolbásztöltő versenyen. Első ilyen megmérettetésünk volt, és máris másodikok lettünk.
Szirmabesenyő - Az Észak-Magyarország csapata is indult a Besenyői Röfi Napon megrendezett kolbásztöltő versenyen. Hogy milyen a jó kolbász receptje? A válasz egyszerű, apait-anyait bele kell adni. Leginkább csak ennyit árultak el a kolbásztöltők a receptjükből, részletekbe nem mentek bele, az ö...

Tűzoltókkal emelkedtünk az égbe Tiszaújvárosban
Tiszaújváros - A Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon új, magas létrás jármű állt szolgálatba. Segítségével a tűzoltók akár 32 méteres magasságban is tudnak dolgozni. A tűzoltó berkekben létraszernek hívott járműtípusból eddig is volt Tiszaújvárosban, de az már 28 éves gyártmány. Az új...

Kiállítás a gimnáziumban
Miskolc - Aprólékos, hosszadalmas munka, ami megfeszített koncentrációt igényel. A Miskolci Makettezők Egyesülete szervezett Makett Fesztivált a Fráter György Katolikus Gimnáziumban. Egyszerre volt ez verseny és kiállítás, ahol a nyertes a "Győzelem Pajzsa" nevű vándordíjjal térhetett haza a kétn...

Miskolc - School-túrán jártunk és ámultunk el rajta, hogy milyen menők az anyagmérnökök. A Miskolc Egyetem karát népszerűsítő roadshow laza levezetéssel és látványos kísérletekkel próbálta beszippantani a jövő egyetemistáit. Persze, az ilyen roadshow-k pont arról szólnak, hogy mindenki a lehet...

Ladánybene 27
Miskolc - Magyarország 33 éve működő reggae-zenekaráról van szó. A Ladánybene 27 már 33 éve játszik reggae-t a magyar közönségnek, és ebből most a Miskolci Farsang is kapott egy koncertnyi ízelítőt. És ha már itt jártak városunkban, elbeszélgettünk velük Bob Marley-ról és Miskolcról. Nem indul...