360 fokos videó: Hosszú a segítő kutya útja az alomtól az emberig

Akt.:
A „hatosfogat”
A „hatosfogat” - © Fotó: hirek360.hu
Miskolc – Megtanulják egymás jelzéseit, szokásait, hogyan éljenek együtt.

Egy segítő kutyának születése pillanatától szigorú követelményeknek kell megfelelnie.

Legyen szó a természetéről vagy a kiképzéséről.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolában közel 6 hete születtek meg Fiera, a labrador kölykei, akik most vettek részt fiatalkori készségteszten. Ennek apropóján meglátogattuk őket, hogy megnézzük, mekkorák, és megtudjuk: milyen hosszú út vár rájuk, mire tényleges segítő kutyák lesznek.

Amerikából jöttek

Az Amerikából érkezett Fiera kölykei hihetetlenül aranyosak, egyre inkább labradorra hasonlítanak, és egy cipőfűző sincs biztonságban a közelükben. Amikor meglátogattuk őket, hat és fél hetesek voltak, és éppen egy készségfelmérésen estek át, aminek nagyon jól megfeleltek, úgyhogy egyre inkább úgy tűnik, remek segítő kutyák lesznek belőlük.

Bár hozzá kell tenni, hogy jó a vérvonal, hiszen anya és apa is szakmabeliek. Amikor nem erre a célra tenyésztett kölykökkel, hanem felajánlott, vagy külső forrásból vásárolt kutyákkal dolgozik az iskola, rosszabbak az esélyek, hogy beváljanak a példányok.

Eddig minden biztató

Ezen a hathetes korukban esedékes teszten olyan alapvető készségeket mérnek fel, amik utalnak arra, hogy mennyire lesznek hatékony társak. Hogyan reagálnak új, ismeretlen helyzetekre, a változásokra? Ha félénkek, elbújnak, az nem túl biztató. Mennyire működnek együtt az emberrel? Mennyire őrzik meg a hidegvérüket, hiszen sok váratlan szituáció érheti őket a való életben. Még a fájdalomreakciójukat is vizsgálták, hiszen könnyen előfordulhat, hogy például rálépnek a lábukra. Olyankor nem sértődhetnek meg, nem támadhatnak, hanem a gazdájukra kell továbbra is koncentrálniuk. És ez csak néhány a velük született készségek közül, amiknek meg kell felelniük. Fiera utódai még pár hétig a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola egyik munkatársánál laknak, de aztán egy évre önkéntes nevelőcsaládokhoz kerülnek, ahol főleg átlagos kutyaként élik majd életüket, és elsajátítják az ember–állat kapcsolat alapvető szabályait; szocializálódnak. Emellett az alapítvány kiképzői rendszeresen foglalkoznak velük, és támogatják a folyamatot.

Komondi Piroska, az iskola szakmai vezetője azt is elmondta, hogy igen, ez egy elválás a családnak, miután letelik az egy év, de nem szakad meg végleg a kapcsolat. Látogathatják a kutyát majdani gazdájánál, akinek segíteni fog. A tapasztalat azt mutatja, hogy az új tulajdonos is örül ennek, mert legalább többet tud meg az eb gyerekkoráról.

Rengeteget kell még tanulni

Az egy évig tartó, nevelőcsaládos időszak után következik a 6–8 hónapos kiképzésük, ami során alapvetőnek ható képességeket kell elsajátítaniuk. Olyan dolgokról van szó, amikbe laikusként elsőre bele sem gondol az ember, azonban kicsit jobban a dolgok mögé nézve, sérült és segítő kutya viszonyában abszolút triviális készségekről van szó. Nekem, amikor véletlenül kiesett a kezemből a sapkám, Bóbita rögtön odajött, hogy felvegye, és gyengéden visszaadja. Ez is a kiképzés eredménye.

Szabályokat tanulnak meg a kutyák, rengeteg gyakorlással. Példaként Piroskáék építettek nekünk egy rögtönzött akadálypályát székekből. Roppant egyszerűnek tűnik a feladat, pedig nem az. Nem csupán arról van szó, hogy a kutya vezeti a gazdit. Meg kell tanulnia ennek a helyes módszerét, mint hogy nemcsak a saját teste kiterjedését vegye figyelembe, hanem a gazdára is figyeljen. Ha szembejön egy akadály, ami alatt ő átférne, de akit vezet, nem, akkor álljon meg és jelezzen.

És mindezek után jön még az a fázis, amikor a sérült ember és segítő kutyája egymásra találnak. Ez sem megy egyszerűen, hiszen olyan kapcsolatról van szó, amit hatalmas szimbiózis jellemez. Miután megvan a tökéletes páros, több hónapos további munkája van velük a szakembereknek. Megtanulják egymás jelzéseit, szokásait, hogyan éljenek együtt – tökéletesen összecsiszolódnak. Végezetül pedig vizsgán kell bizonyítaniuk, hogy tényleg alkalmasak a közös munkára.

Megéri a befektetett munka

És mindezt nem hiába fogják megtanulni a kölykök. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a segítő kutya hatalmas életmódváltozást okoz gazdájánál. Nem csupán a közlekedés válik könnyebbé és gyorsabbá, de szociálisan is kitágul a világ. Mint Piroska elmondta, az ép emberek gyakran távolságtartóak egy látássérülttel, mert sokszor nem tudják kezelni a szituációt. Még akkor sem, ha segíteni szeretnének. Azonban, ha vele van egy segítő kutya, ez is olajozottabban megy.

Sok feladat vár még Fiera öt kan és egy szuka utódjára, de megéri a befektetett munka. Akár vakvezetők, akár mozgássérült-segítők, vagy éppen terápiás kutyák lesznek belőlük, óriási segítséget nyújtanak majd.

KCS


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Miskolc - Az utazási kiállítás tulajdonképpen arról szól, hogy hazánk turisztikai célpontjai kitelepülnek az ITC-be két napra, és vadásznak a vendégekre. Bemutatják legnagyobb vonzótényezőiket, kedvezményekkel csábítanak, és ember legyen a talpán, aki nem talál nyári programot a miskolci esemény ...

Ásványkiállítás Miskolcon: Több mint sok szép színes kavics
Miskolc - Már a 36. Nemzetközi Ásványkiállítást rendezték meg Miskolcon 2018. március 3. és 4. között. A Miskolci Egyetem nagyjából annyira megtelt, mintha diplomaosztót tartottak volna a Díszaulában, ami azt nézve elég sokkoló, hogy szép színes kavicsokat lehet nézegetni. Gondolná a laikus, de a...