360 fokos videó: „Én nem vagyok zseni”

Bánhegyi András István legújabb tárlatán
Bánhegyi András István legújabb tárlatán - © Fotók: Ádám János
Felsőzsolca – Andris kétévesen írt és olvasott, négyévesen ment iskolába, és már második tárlata nyílt.

A Királyhelmecen élő Bánhegyi András István mindössze 8 éves, de nem ezért nevezetes, hanem azért, mert nemrég képzőművészeti kiállítása nyílt Prágában, februárban pedig Felsőzsolcára is elhozta festményeit, rajzait. A Kezdet című tárlata március 20-áig még látható a város Bárczay-kastélyában.

Kiderült, a kis művészt nemcsak a festészet érdekli, hanem még sok minden más, és amolyan csodagyerekként tartják számon. Ő azonban ez utóbbival nem ért egyet: azt mondja, ő pont ugyanolyan gyerek, mint a többi 8 éves.

Színek és fények

A kis Andrist először a festészetről kérdeztük, hiszen mégiscsak a kiállítása kapcsán beszélgettünk vele. Elmesélte, nagyon szereti megörökíteni a természetet.

– A Bodrogközben lakom, a Karcsa-tó közelében. Vannak ott fák és mezők is, ezeket gyakran lerajzolom. Nagyon szeretem a napfelkeltét és a naplementét, érdekelnek a fények, a napsugár, a hold, a csillagok fényei és formái. Szeretem megkeresni ezeknek a színeit. Mielőtt elkezdek rajzolni vagy festeni, már van elképzelésem az alkotásról, de próbálgatni kell a színeket, hogy a festmény olyan legyen, amilyennek megálmodtam – avat be bennünket az alkotás folyamatába a kis művész. Hozzáteszi: szeret állat- és mesefigurákat is festeni, ezeket az interneten látja a mesékben. Kedvenc meséjében azonban nem állatok vannak, hanem egy fiú, akinek titokzatos órája van, és ennek segítségével átváltozik titokzatos, idegen lényekké.

– Azért jók a kiállítások, mert a képeimmel örömet szerzek másoknak, és ennek én nagyon örülök – teszi hozzá András.

„Jó vagyok”

A kis művész nem mindennapi gyerek, 140 fölötti IQ-val rendelkezik. Iskolába sokkal hamarabb ment, mint a társai, négyéves volt, amikor beült az iskolapadba. Most, 8 évesen már az ötödik osztályba jár.

– Az osztálytársaim 11 évesek, de befogadnak és úgy érzem, szeretnek engem. Nincs semmi probléma az iskolában, én jó vagyok – fogalmaz a kisfiú azt nyomatékosítva, hogy az osztálytársai annak ellenére, hogy sokkal fiatalabb náluk, elfogadják és szívesen játszanak vele.

kiallitas-15-aj_650

Megtudjuk azt is, Andrisnak egyáltalán nem okoz gondot az ötödikes tananyag, mindent megért az iskolában, de ha valami mégis nehéz, akkor azt otthon gyakorolják az édesanyjával. Nehézséget egyedül a szlovák nyelv okoz, mert tudni kell, hogy Andris anyanyelve magyar, az iskolában kezdett el szlovákul tanulni, és ezen a nyelven kell elsajátítania a tananyagot is.

Kétévesen írt

– Kicsit nehéz volt a szlovákot megtanulni, de most már jól megy, csak néha kell egy-egy szlovák szón gondolkodnom – mondja a kisfiú.

Kiderül, az iskolában angolul és németül is tanulnak, és ő ezeket a nyelveket is szereti.

Kérdeztük tőle azt is, hogy tudott kétévesen megtanulni írni és olvasni.

kiallitas-17-aj_650

– Anyukám tanított meg. Együtt rajzolgattunk, és anyukám lerajzolta a betűket is. Én két hét alatt megtanultam az összes betűt, és le tudtam írni az ábécét. Aztán összeolvastam a betűket, háromévesen pedig rendesen tudtam egyedül olvasni. A meséket is magamnak olvastam el – emlékszik vissza a kisfiú, pedig akkor még igen kicsike volt.
Andris zenei tehetsége is kiváló. Jár zongoraórákra, és otthon szívesen gyakorolja a darabokat.

– Sokat kell gyakorolnom, de könnyen megy. Játszok egy szép darabot – ajánlja készségesen, és hamarosan felcsendülnek egy kedves darab hangjai.Andris elárulja még azt is, hogyha felnőtt lesz, édesapja nyomdokaiba szeretne lépni, és gyermekorvos szeretne lenni.

– Amikor majd apukám nyugdíjba megy, én leszek helyette a gyermekorvos. Ebben az a szép, hogy meg­gyógyíthatom a gyerekeket, hogy ne legyenek meg­fertőzve és ne legyen ­semmilyen vírus bennük.

Végül határozottam kijelenti: nem tartja magát se csodagyereknek, se zseninek, csak ugyanolyan gyereknek, mint az iskolatársait.

Hegyi Erika


Bánhegyi István András
Felsőzsolca - Bánhegyi István Andrásnak, annak a 8 éves királyhelmeci kisfiúnak nyílt kiállítása Felsőzsolcán, akire ráaggathatjuk a zseni jelzőt. Elég sok lehetőség kínálkozik előtte, de ő már most határozottan tudja: ha nagy lesz, gyerekorvos lesz. A Kezdet című, rajzokból és festményekből álló...

A „hatosfogat”
Miskolc - Megtanulják egymás jelzéseit, szokásait, hogyan éljenek együtt. Egy segítő kutyának születése pillanatától szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Legyen szó a természetéről vagy a kiképzéséről. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolában közel 6 hete születtek meg Fiera, ...

Miskolc - Az utazási kiállítás tulajdonképpen arról szól, hogy hazánk turisztikai célpontjai kitelepülnek az ITC-be két napra, és vadásznak a vendégekre. Bemutatják legnagyobb vonzótényezőiket, kedvezményekkel csábítanak, és ember legyen a talpán, aki nem talál nyári programot a miskolci esemény ...

Miskolc - Március 8. ugyebár nem csak a Zoltánoknak nagy nap, hanem a női nem előtt is ekkor tisztelgünk a Nemzetközi Nappal. A Zöld Sportok Clubja és a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vegyítette a kellemest a hasznossal, és az egészséges életmód jegyében szerveztek nőnapi futótúrát a Csanyikban. ...