360 fokos videó: Csokoládé, tojás és víz – Teszteltük a kánikulát

Akt.:
Csokoládé, tojás és víz - Teszteltük a kánikulát
Csokoládé, tojás és víz - Teszteltük a kánikulát - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Fél óra alatt 45,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a forró tetőn.

Szerkesztőségünk tetején kipróbáltuk, hogy milyen hatást fejt ki az extrém meleg. Kísérleti alanyaink egy csokoládé, egy felütött tojás és egy pohár víz voltak.

Csúfos véget ért történetük…

Több mint egy hete tart a kánikula, rendszeresen 30 celsius fok feletti hőmérsékletet mutat a hőmérő higanyszála – a hőségriasztást pénteken hosszabbították meg a hét végéig. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen hatást fejt ki a nagy meleg bizonyos tárgyakra. Ezért elhagytuk szerkesztőségünk kellemes, 27 fokos klímáját, és kimásztunk a tetőre, amit kék színű alumínium trapézlemez borít. Ráadásul tökéletesen besüti a nap.

Mindezt tettük 13 órakor, amikor legerősebb a sugárzás. Felérve kihelyeztük teszttárgyainkat: egy tábla csokoládét, felütöttünk egy tojást, valamint egy pohár csapvízbe hőmérőt helyeztünk. Vittünk magunkkal egy másik hőmérőt is, hogy mérjük a kinti hőmérsékletet. Kísérletünk 30 percig tartott, a tapasztalataink pedig a következőek voltak.

tojas-sutes-a-teton04-st

A maximális kinti hőmérséklet 45,3 fokig emelkedett, és nagyon gyorsan lecsökkent, amint felhők takarták el a napot. Senki ne tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon! A pohár víz 39 fokosra melegedett fel félóra alatt. A csokoládé ugyan megőrizte eredeti formáját, de abszolút krémes lett. A vágyott tükörtojás nem készült el, de a sárgája összefonnyadt a nagy hő hatására.

tojas-sutes-a-teton12-st

Ezek a példák jól mutatják, hogy a kánikula milyen hatásokra képes. Mindenki óvakodjon a napfénytől 11 és 15 óra között, illetve fogyasszon sok vizet!

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Egy kis zuhanyozás
Miskolc - A kánikulai extrém meleg az állatok szervezetét is megviseli. Kiváltképp igaz ez azokra a fajokra, amik természetes élőhelye hideg éghajlati övbe esik. Megnéztük, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gondozói hogyan segítenek "lakóiknak" elviselni a hőséget. Kövesdi Kinga zoopedagógus elm...

Csergő Árpád állatgondozó számára teljesen hétköznapi elfoglaltság az elefántfürdetés
Nyíregyháza - A kánikulában mindenkinek jólesik egy hűsítő zuhany, így van ezzel Yasmin, Motki és persze Tanya is. A nagy melegben szeret hűsölni a Nyíregyházi Állatpark három nőstény indiai elefántja. Az állatok fürdetése mindennapos eseménynek számít, az egyik ilyen alkalomra elvittük a 360 fok...