360 fokos videó: Augusztus 20. – Teszteltük az ország idei tortáját, tényleg finom

Horváth Zsolt mestercukrász elkészítette a tortákat
Horváth Zsolt mestercukrász elkészítette a tortákat - © Fotók: Ádám János
Miskolc – Elkészítették nekünk a Komáromi Kisleányt, a 2018-as ország tortáját.

Magyarország születésnapi tortája 2007 óta készül el minden év augusztus 20-ára, amikor is hivatalosan is bemutatják a győztes alkotást. A nyerő recept alapján, országszerte több száz cukrászda készíti el az édes falatokat: Miskolcon a Kisgergely Cukrászda és Fagylaltozót érte a megtiszteltetés – Horváth Zsolt mestercukrász mesélt nekünk a Komáromi Kisleányról.

A szakmai zsűrihez idén 29 torta érkezett be, ezek közül Sztaracsek Ádám, Komáromi Kisleány fantázianevű alkotása nyerte el a grémium tetszését – és ezzel a megtisztelő, Magyarország Tortája titulust.

Igazi ízkülönlegesség

A mézes-diós tészta alapra citromos-gyömbéres körtekompót betétet, illetve vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget körbeölelő vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse került.

A magyaros ízvilág mellett, különlegességét a dupla betétréteg adja, illetve az ennek elkészítése mögött álló munka. Az elkészítés folyamatáról Horváth Zsolt mestercukrász elmondta, hogy összetett munka asztalra tenni a Komáromi Kisleányt: hat főzési és két sütési fázis szükséges hozzá. Véleménye szerint cukrásztechnikailag nem nehéz a kivitelezése, inkább időigényessége miatt bonyolult a feladat.

Bárki megkóstolhatja

Szerinte egy tapasztaltabb háziasszony is el tudja készíteni, hiszen nem kellenek hozzá speciális, az alapvető háztartási kellékeknél bonyolultabb eszközök. Az egyetlen probléma, hogy minőségvédelmi okokból csak az év végén hozzák nyilvánosságra a receptet, addig az elkészítés a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének privilégiuma.

Mi is leteszteltük a tortát, és a tapasztalatunk az, hogy uralkodó íz az étcsokoládé, emellett a karamellás hatás is erőteljes. Az, hogy finom, nem is kérdéses, ellenben a mi ízlésünknek egy kicsit túl tömény volt: annyira magas az édességfoka, hogy telíti az embert.

Országszerte…

Augusztus 18-tól országszerte elérhetőek a Komáromi Kisleány helyi példányai. Az árusító helyekről részletes listát találnak az érdeklődők az interneten.

Magyarország Cukormentes Tortája is elkészül 2012 óta minden évben. A benyújtott pályaművek kritériuma, hogy fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészülniük. Mindezt laboratóriumi vizsgálat igazolja.

Idén Nándori László, Három Kívánság fantázianevű alkotása nyerte el a címet, melynek domináns összetevői a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. Egy szelet sütemény 12,9 gramm szénhidrátot és 242 kalóriát tartalmaz.

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Augusztus 20. - Ünnepi programok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Miskolc - Megemlékezések, koszorúzások, az új kenyér megáldása, koncertek és tűzijáték... Ebben az évben is nagyszabású programokkal készülnek megyénk települései, hogy megünnepeljék augusztus 20-át, Szent István napját, az új kenyér ünnepét. Augusztus 17., péntek BÁNHORVÁTI 10.00 A Borsod-A...

Megszegik az új kenyeret Debrecenben, az Erzsébet Utcai Idősek Klubjában
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahogy a karácsony fenyőünneppé silányult, úgy lett államalapító királyunk évfordulójából új kenyér ünnepe. Több, mint ezeréves a magyar állam, a hosszú idő alatt ünnepeink átalakultak, gazdagodtak, csorbultak, változtak és számos történelmi korszak formálta a jele...

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megszegi az új kenyeret. A képen Földvári Istvánnal, Bánhorváti polgármesterével látható
Bánhorváti - A magyar Szent Korona és Szent István történelmi jelentőségére emlékezett az ünnepi megyei közgyűlés. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Bánhorváti Önkormányzattal közösen a település Berkes János Művelődési Házában tartotta éves augusztus 20-ai ünnepi közgyűlését péntek dé...