360 fokos videó: Akik már nem járnak Lyukóba a 16-os busszal

A LY 16 „család”
A LY 16 „család” - © Fotó: Ozsváth Cseke Gergő
Miskolc – „Nem a név, nem a díszlet fogja azt eldönteni, hogy mi mennyire tudjuk az embereket kiszolgálni.”

A LY16 zenekar Lyukóvölgyben jött létre pár éve, egy felzárkóztatási projekt részeként. Célja akkor a közösségi összetartozás erősítése volt azzal, hogy a zenekar tagjai az ott élőkből álltak össze – és mások mellett Cseh Tamást játszottak. Mára kicserélődtek a tagok, eljöttek Lyukóból, és saját dalokat írnak. A név maradt, de ez a LY16 már nem az a LY16.

A LY16 neve Lyukóvölgy kezdőbetűjéből és az oda közlekedő 16-os buszból áll össze. Egy szociális felzárkóztató komplex telepprogram közösségfejlesztő eleme volt anno, amikor létrejött. Az alapfelvetés az volt, hogy a környéken mélyszegénységben élő, egyébként zeneszerető – és tudó – emberek összeállnak egy csapattá, ezzel pedig erősítik a közösséget, aminek tagjai, hiszen lesz egy saját zenekaruk, ami Lyukóvölgyet képezi le.

Az ottani közösségi házban próbáltak, kezdetben feldolgozásokat játszottak olyanoktól, mint Cseh Tamás, a Csík Zenekar, vagy a Quimby – majd idővel elkezdtek saját dalokat szerezni, de stílusban megmaradtak az említett előadóknál. Horváth János lett a zenekar vezetője (őt ismerhetjük mint a Bódvalenkei Freskófalu művészeti vezetője is), és most, nagyjából 5 évvel később ő az egyetlen megmaradt tag az eredeti formációból.

Már nem járnak Lyukóba

Kreatívan indult a forgatásunk, hiszen a rendszeres próbahelyszínükön elment az áram, ezért gyorsan improvizálni kellett, hogy hol gyakorolhatna a zenekar. A megoldás kézenfekvő volt (nekik), menjünk akkor Jánosékhoz! Mint kifejtette a házigazda, amúgy is volt egy időszak, amikor a fia üresen álló szobájában próbáltak; felesége megengedi. Úgyhogy egy családi ház nappalijában beszélgettünk el az öttagú zenekarral. János kifejtette, sok tagcserén mentek át, egy időben nem volt helyük próbálni. A mostani formáció stabilnak tűnik, az áramos fiaskótól eltekintve fix próbatermük van, saját kulccsal, és már kilenc LY16-dalból áll a repertoár.

A tagok amatőr zenészek, akik hobbiból csinálják, képzettség nélkül, van köztük vízvezeték- és villanyszerelő is. Az közös bennük, hogy az örömzenélés a fő céljuk, nem akarják megváltani a világot. Üzenni szeretnének a dalszövegeken keresztül, de elsősorban a zenélés élményéért csinálják, és természetesen fejlődni akarnak zeneileg. Szóval a LY16 olyan, mint egy bármelyik amatőr zenekar.

Vannak tervek

Jánoshoz képest, aki mindig mer nagyot álmodni, a tagok szerények voltak. Neki vannak ambiciózusabb tervei is, mint zenésznek tanuló gyerekekkel feltölteni a csapatot. Szívfájdalma, hogy ezek a fiatalok nem futnak be zenei karriert, de a tudás ott van bennük, és nem bontakoznak ki. Szeretné, ha a LY16 egy gyűjtőhely lenne számukra, és lenne akár 15–30 fő is a zenekarban. De, hogy azért kézzelfoghatóbb elképzelésekről is beszéljünk: legújabb ötletük odavágó verseket ékelni a dalok közé. Elmondták, hogy szeretik a költészetet, rengeteg vers van, amivel azonosulni tudnak, és ezzel is színesíteni akarják előadásukat. Emellett most nagy vágyuk eljutni az angliai Manchesterbe egy fesztiválra.

És ha már ennyi változáson ment át a zenekar, rákérdeztem, nem akarnak-e nevet változtatni, hiszen ez a LY16 már nem az a LY16… János kifejtette, hogy nem tervezik megváltoztatni a nevet, mert Lyukóvölgyben rakták le a zenekar alapjait, ez a történetük része. Mint mondta:

„Nem a név, nem a díszlet fogja azt eldönteni, hogy mi mennyire tudjuk az embereket kiszolgálni, mennyire tudunk­­­ nekik örömet okozni.”

– ÉM-KCS –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!