360 fokos videó: A látássérült embernek is jár a sport

A látássérült embernek is jár a sport
A látássérült embernek is jár a sport - © Fotó: hirek360.hu
Miskolc – Látássérültek és épek közös lovagláson jártak Miskolcon. A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete összetett projektet valósít meg “Sportosan Borsodban” címen. Sorstársaikat a rendszeres sportolásra biztatják, közben pedig érzékenyítik is a különböző szolgáltatókat, hogy legközelebb, amikor önállóan mozogna egy látássérült, mindkét fél gördülékenyebben kezelje a helyzetet.

A látássérült embereknek ugyanolyan életigényeik vannak, mint ép társaiknak. Sokszor azonban az állapotuk ebben hátráltatja őket – viszont nem feltétlenül gátolja! Mint Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke elmondta, sokszor az jelent problémát, hogy önállóan nem mernek elindulni sorstársaik, és inkább a biztonságot, de ugyanakkor magányt is jelentő szobát választják.

lovaglas-01-aj-e1528971879931_650

Sok pozitív példa létezik, de a mostani projektjük – a Sportosan Borsodban – a rendszeres testmozgásra inspirálja a látássérülteket. Azonban nem ők az egyedüli célcsoport. Bevonnak olyanokat is, akiknek ép a szemük világa, mint például a családtagokat. A mostani lovagláshoz tízen csatlakoztak, ebből nyolcan élnek látásproblémával.

lovaglas-19-aj-e1528974941787_650

A sportok megkedveltetése mellett cél, hogy a meglátogatott helyszíneken – mert mennek gyógytornára, jógázni, táncolni, túrázni, tandembiciklizni és tekézni is – az ottani személyzet szokja, tanulja a helyzetet: hogyan segíthetnek egy látássérültnek a sport élvezetében. Ez hosszú távon azért szükséges, mert ha kedvet kap valaki az adott testmozgáshoz, később egyedül is visszatérjen, és ne tántorítsa el egy kellemetlen tapasztalat.

Gábor már túl volt a lovagláson, amikor beszélgettünk. Látássérültként nagyobb koncentrációt követelt meg tőle a fel- és a leszállás, de a lovarda munkatársai segítettek neki. Melyik mozzanatnál, mikor, hova tegye a lábát: körülírták a szituációt. Ezt leszámítva, olyan lovagolni, mint egy ép embernek. És éppen ezt akarják bizonyítani a sorstársaknak.

Király Csaba | hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Miskolc - A Hírek360 csapata imádja az állatokat, úgyhogy örömmel kapunk az olyan alkalmakon, mint a mostani: kúszósül született a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A közel egyhónapos jószág sajnos ugyanúgy szúr, mint a felnőtt egyedek, úgyhogy nem nagyon tudtuk simogatni. Európában ritkaságna...

Miskolc - Sophie egy maláj erdeibagoly. Aki amúgy fiú. Együtt él 10 maine coon macskával, 3 másik bagollyal, 2 afrikai karmosbékával, 2 teknősbékával és 1 hosszúszőrű németjuhász kutyával. A közös pont az életükben Breznai Annamária, akinek a házában békésen tölti mindennapjait a népes kompánia. ...