350 millió forint az önkormányzati kár Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely – Az elsődleges felmérések alapján 350 millió forint kárt okozott az önkormányzati tulajonú utakban, épületekben és egyéb létesítményekben – például a városi uszodában és a sportcsarnokban – vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Ronyva-patak áradása Sátoraljaújhelyen.

A hétszáz elöntött ingatlan tulajdonosai az általuk elszenvedett kár mértékében gyorssegélyt kapnak. A zempléni városban hosszabb-rövidebb megszakításokkal azóta is esik az eső, így egyelőre nem lehet sem fertőtleníteni, sem pedig takarítani. Emiatt a mintegy nyolcszáz kiköltöztetett ember közül egyelőre senki nem tudott visszaköltözni otthonába.

Szamosvölgyi Péter a város polgármester a Független Hírügynökséggel azt közölte: megkezdődött a lakossági károk felmérése is. A károsultak számára az önkormányzat gyorssegélyt biztosít, amelynek átlagos mértéke tízezer forint. Ezen kívül szombaton rendkívüli, ingyenes lomtalanítást szerveznek az elöntött területen, hogy a teljesen tönkrement, többé már nem használható eszközöket elszállítsák.

A város melletti szlovák-magyar határátkelőn az autók újra közlekedhetnek, de a 3,5 tonna feletti járművek még mindig nem tudnak Sátoraljaújhelynél átkelni, mert az elkerülő út egyik aluljárója még mindig tele van vízzel. Reményeik szerint csütörtökön ezt a helyzetet is meg tudják oldani.