3,4 milliárd forintból újul meg a tokaj-hegyaljai világörökség

Megújul a tállyai Mailloth-kastély is
Megújul a tállyai Mailloth-kastély is - © Fotó: BG
Tokaj – Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból – mondta el lapunknak Kolossváry Ivett, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. kommunikációs referense.

Ősszel elindulnak

Kolossváry Ivett elmondta, a projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása. Ennek keretében a beavatkozás a világörökségi helyszínek épített örökségeinek, objektumainak állagmegóvására, turisztikai célú fejlesztésére irányul.

– Tokaj-Hegyalja kiemelkedő értékeit fogjuk bemutatni – mondja Kolossváry Ivett. – Tokaj városában a belvárosi sétálóutca egységes szerkezetű átépítése történik majd meg. Ezen belül 19 főutcai ház homlokzatának rekonstrukciója, valamint az óvárosi parti sétány fejlesztése valósul meg. Megújul Mád központja, közösségi térré alakul a Borsay-kastély kertje, a Sichermann-ház pedig interaktív kiállítással bővül. A projekt részét képezi a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása, a kastélykert rendezése, a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése. A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom, a bodrogkeresztúri római katolikus templom és a csodarabbi háza. Az intézkedés továbbá a borászati védett épített örökség megőrzését, turisztikai funkcióbővítését is szolgálja, többek között a tolcsvai Rákóczi-pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezetének, funkcionális és infrastrukturális elemeinek helyreállítása által.

A megkötött támogatási szerződés birtokában a konzorcium megkezdte a kivitelezési munkák és az eszközbeszerzések előkészítését, a fejlesztés várhatóan 2018 őszén indul.

ÉM