3,3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap Budapest és a pest megyei önkormányzatok

Budapesti és Pest megyei játszóterek átalakítására, útburkolatok felújítására, bölcsödék, óvodák eszközbeszerzésére összesen 3,3 milliárd forintot ítélt oda hétfőn a Közép-Magyarországi Fejlesztési Tanács. Varju László a tanács elnöke a döntés után elmondta: a szétosztható keretösszeg 4,5 milliárd forint volt, azonban az önkormányzatok által benyújtott igények összege ennél eleve kevesebb volt. Azt is bejelentette: a megmaradt pénzre újabb tendert írnak ki.

A legtöbb pályázat a játszóterek átalakítására érkezett. Ezek közül 17 pályázat nyert összesen 71 millió forintot.

5 bölcsöde és 66 óvoda kap több mint 400 millió forintot eszközbeszerzésre és infrastruktúrájának javítására. 20 település pedig arra kapott csaknem 23 millió forintot, hogy utcanévtáblákat helyezzen ki oda, ahol ez hiányzott. Vaju László elmondta: ez azért is fontos, mert például egy sürgős esetnél a mentő jobban eligazodik a településen.

A legtöbb pénzt, 2,76 milliárd forint útborkolat javításra ítélt oda a tanács. Ebből az összegből idén a fővárosban 80 kilométer, Pest megyében 50 kilométer hosszú út újúlhat meg. A keretösszegből megmaradt 1,2 milliárd forintra a tanács napokon belül új pályázatot ír ki. Ezt a pénzt azonban csak a fővárosi önkormányzat illetve a budapesti kerületek igényelhetik útburkolat felújításra.

Varju László azt is elmondta: viharkár enyhítésére illetve pinceomlás helyreállítására a tanács 18,8 millió forintot ítélt oda a XXI. kerületnek illetve Telki és Gomba községnek. Az ilyen úgynevezett vis major pályázatokra az önkormányzatok december végéig folyamatosan pályázhatnak a tanácsnál.