320 millió dolláros amerikai adomány a madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államok 320 millió dollárt (70 milliárd forint) ad a madárinfluenza elleni küzdelemre – jelentette be szombaton egy amerikai külügyi államtitkár, egy egyiptomi konferencián. 2003-as felbukkanása óta a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírustörzse 245 ember halálát okozta. Egy esetleges komolyabb világméretű járvány hetvenmillió halálos áldozattal, és jelentős gazdasági visszaeséssel járna.

Az adományról bejelentést Paula Dobriansky amerikai külügyi államtitkár tette az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyen tartott nemzetközi konferencián. Washington tavaly decemberben 629 millió dollárt (136 milliárd forint) ajánlott fel a betegség elleni küzdelemre egy Újdelhiben tartott donorkonferencián, amelyen összesen 2,7 milliárd dollárt (583 milliárd forint) gyűjtöttek össze.

Dobriansky reményét fejezte ki, hogy további országok követik majd az Egyesült Államok példáját, és a túlzott elégedettség veszélyeire hívta fel a figyelmet a konferencián elmondott beszédében. Tudósok attól tartanak, hogy a jelenleg csak állatról emberre terjedő vírus mutálódik, és képes lesz emberről emberre terjedni, világmérető járvány lehetőségét hordozva magában.

A Világbank jelentése szerint egy gyengébb globális járvány majdnem másfélmillió ember halálát okozná, míg egy súlyos világjárványnak akár hetvenmillió halottja is lehet. Egy esetleges súlyos járvány a világ globális GDP-jének csaknem öt százalékos csökkenésével járna a jelentés szerint.

A H5N1 vírustörzstől 2003-as felbukkanása óta 387-en betegedtek meg, és közülük 245-en meghaltak, az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) legfrissebb, szeptember tizedikei adatai szerint.