Friss hírek

2009.10.22. 19:48

Ukrajnában felavatták az Ismeretlen Korrupt Hivatalnok szobrát

<p>Szobrot állítottak az országos méreteket öltött korrupciónak Ukrajnában, a bukovinai Csernyivci (Csernovci, Czernowitz) városában. A sajátos emlékmûvet Anatolij Fegyirko performansz-szobrászmûvész adományozta a településnek. A szoboravatás helyszínének áttételesen magyar vonatkozásai is vannak.</p>

Az Ismeretlen Korrupt Hivatalnok szobrának központi eleme egy 90 centiméter átmérõjû, Mária Terézia korabeli ezüsttallért mintáz. Balról egy kéz átadásra nyújtja, míg jobbról kettõ pedig éppen elfogadja a vesztegetés jelképéül szolgáló pénzérmét.

A negyedtonnás kompozíciót a nyugat-ukrajnai város Török kút elnevezésû terén helyezték el ideiglenesen, ahol a rendelkezésre álló történelmi adatok szerint két évszázada a Habsburg-ház megbízottjai egy smaragdokkal és gyémántokkal ékesített arany tubákszelencét, továbbá 800 arany forintot ajándékoztak az orosz Rumjancev grófnak, ami közrejátszott abban, hogy Észak-Bukovina nem sokkal késõbb Ausztria-Magyarország részévé vált.

A korrupció bronzba öntött jelképét az alkotója egyelõre nap mint nap kerekeken gördíti ki az ukrajnai megyeszékhely nevezetes közterére. Szándéka szerint egy ideig az ukrán fõvárosban is közszemlére bocsátja majd, hiszen jelenleg Kijev az ukrajnai vesztegetések fellegvára. A továbbiakban viszont azt szeretné elérni az alkotója, hogy a mû - immár stabil talapzatba ágyazva - végleges helyet nyerjen a csernyivci Török kút terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!