300 ezres tömegtüntetés a világi Törökországért

300 ezer ember tüntetett Ankarában vasárnap Törökország világi államberendezkedése mellett. A napok óta tartó tömegmegmozdulásokkal az emberek az ország iszlám állammá válását akarják megakadályozni. A világinak tartott államfő, Ahmed Necdet Sezer megbizatása május közepén lejár, a kormányzó, iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) pedig valószínűleg a jelenlegi kormányfőt, Recep Tayyip Erdogant jelöli a posztra. Erdogan korábban egy iszlámista szervezetet vezetett.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb tömegtüntetésén az emberek török zászlókat lengettek és azt kiabálták, hogy nem akarnak egy imámot államelnöknek.

Erdogant és pártját, a konzervatív-vallásos Igazság és Fejlődés Pártját az utóbbi években többször érte az a vád, hogy a köztársaságot iszlám állammá akarják változtatni. Erdogan minden esetben élesen viszautasította a feltételezéseket, annak ellenére, hogy annak idején megvétózta a fejkendőviselet betiltására hozott rendeletet, illetve büntetés kiszabását kezdeményezte a házasságon kívüli kapcsolatokban élőkre. Ez utóbbi intézkedését az Európai Unió nyomására visszavonta.

Csütörtökön a török hadsereg egyértelműen kijelentette, hogy csak egy világi beállítottságú utódot támogat a májusban távozó Sezer után.

Törökországban az elnököt a parlament választja meg. A törvényhozásban többségben van a kormányon lévő AKP, így a következő 7 évben valószínűleg az ő jelöltjük lesz az új elnök. Erdogan eddig még nem jelezte, hogy indulni kívánna az elnökségért. Az AKP még ebben a hónapban megnevezi jelöltjét.