300 ezres fizetést szeretne a tanároknak a PSZ

300 ezres fizetést szeretne a tanároknak a PSZ
Az inflációt legalább 10 százalékkal meghaladó béremelést szeretne minden évben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

Az érdekképviselet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a cél az, hogy a pedagógusok keresete a ciklus végére megközelítse az unióban dolgozó tanárok átlagkeresetének 60 százalékát. A jelenlegi 160-170 ezer forintos kerestek így 300-330 ezerre növekednének – közölte. A PSZ a különböző pótlékokat is emelné a ciklus végéig legalább 25 százalékkal; az osztályfőnöki pótlékot 35, a vezetőit 50 százalékkal növelnék.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke tíz pontban összegezte javaslataikat a pedagógus életpályamodell kialakítása kapcsán. A béremelések nem járhatnak álláshelyek megszüntetésével, és a keresetkiegészítés mellett a béren kívüli juttatások rendszerét is ki kell dolgozni – hangsúlyozta. A PSZ fontosnak tartja, hogy a költségvetés “minél nagyobb mértékben” biztosítsa az illetmények kifizetéséhez szükséges fedezetet a helyi önkormányzatok részére. A helyhatóságok ezt az összeget csak a dolgozók javadalmazására használhatnának fel, amit jogszabályban előírt garanciákkal tenne kiszámíthatóvá az érdekképviselet.

A PSZ növelné a közoktatás költségvetési támogatásának mértékét, és újra a központi büdzséből támogatná a tanárok továbbképzését. A szakszervezet szerint az iskolai életben tapasztalható új kihívások meghaladják a pedagógusok erejét, ezért a jelenleginél több pszichológusra, szociális munkásra, gyermekvédelmi felelősre, illetve legalább egy, a felzárkóztatást segítő fejlesztő pedagógusra van szükség.

A szakszervezet emellett külön pótlékrendszert dolgozna ki a pályakezdőknek, és kedvezményes lakásépítési és vásárlási hitelkonstrukció kidolgozását szorgalmazza. Bővíteni kell a szolgálati lakás, illetve a szolgálati szoba hálózatot is – hangsúlyozza a PSZ. Az érdekképviselet hamarosan eljuttatja az oktatási államtitkárságnak a javaslatcsomagot.
– Független Hírügynökség –