30 milliárdos beruházásról döntött a kormány – korszerűsítik a szennyvíztisztítót Érdnél

Az Érdnél lévő szennyvíztisztító telep és a térség csatornahálózatának fejlesztéséről döntött a kormány – ez egy több mint 30 milliárdos beruházás – mondta a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos. A fejlesztés költségének nagy részét várhatóan az Európai Unió állja.

Érden, Diósdon és Tárnokon viszonylag kevés épület van csatornázva, a települések csak 25-40 százalékban csatornázottak – ismertette Szollár Domokos. Ez sokkal az országos átlag alatt marad. A házak többségénél emésztőgödör van, így viszont a szennyvíz bekerül a talajvízbe. A kormány ezért döntött a csatornahálózat fejlesztéséről: a tervek szerint a beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 7600 után már 36 ezer lakásban lesz csatorna. Ez már 95 százalékos csatornázottságot jelent – mondta a kormányszóvivő.

A csatornahálózat fejlesztése mellett az Érdnél lévő szennyvíztisztító korszerűsítéséről is döntött a kormány – fűzte hozzá Szollár Domokos. Az üzem ugyanis már nagyon régi és mivel nem tudja megfelelően megtisztítani a szennyvizet, így a Dunát is szennyezi.
A beruházás értelmében egy 35 ezer négyzetméteres új telep épül, amelyen a legkorszerűbb biológiai és kémiai tisztításon megy majd keresztül a szennyvíz.

Szollár Domokos elmondta, hogy a beruházás egy uniós nagyprojekt lesz, a kormány várhatóan egy héten belül továbbítja a terveket az Európai Bizottság felé. A bizottság fél éven belül dönthet és a kormány számításai szerint 2012-re be is fejeződhet a fejlesztés. A beruházás 31 milliárd forintba kerül. A pénz nagy részét – több mint 20 milliárd forintot – a tervek szerint az Európai Unió állja, 3,6 milliárdot a költségvetés, a fennmaradó 7 milliárdot pedig az érintett önkormányzatok.