30 milliárd forint vállalkozások stratégiai kutatásaira

Ebben az évben 30 milliárd forinttal támogatja a kormányzat a vállalatok és non-profit szervezetek kutatás-fejlesztési (K+F) projektjeit. Az összeget az Innovációs Alapból különítették el – jelentette be hétfőn Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárcanélküli miniszter. A 2008. évi Nemzeti Technológia Program első körében 27 pályázat kap pénzt, csaknem 14 milliárd forintot osztanak szét a sikeres pályázók között. Szeptember 15-én írják ki a második fordulót, melynek keretösszege 16 milliárd forint lesz. A nyertes projektek között szerepel a nanogyógyszerészet, mint technológia meghonosítása, a hirtelen szívhalál kiszűrésére és megelőzésére szolgáló rendszer kidolgozása valamint egy járműipari termékeket fejlesztő kutatás.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter 13,6 milliárd forint összegben döntött a Nemzeti Technológia Program első fordulójára benyújtott pályaművek támogatásáról. Mint elhangzott idén nem szeretnék elaprózni a keretet, inkább kevesebb, de nagyobb projektet támogatnak, hosszabb távon és nagyobb összeggel. Ezeknél a kutatásoknál a kockázati tényező is nagyobb, ezért szükség van a vállalatok hozzájárulására is – mondta a miniszter. A kutatások elkezdéséhez előleget ad a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, majd munkaszakaszok értékelése után részletek utalnak át. Az első körös nyertesek mind konzorciumok, melyeket jellemzően egyetemek és vállalatok alkotnak. A hétfői sajtótájékoztatón három pályaművet mutattak be.

Az első forduló kiemelten fontos, támogatott projektje a hirtelen szívhalál kiszűrésére alkalmas komplex mérőrendszer kidolgozása. Erre 400 millió forintot kap a nyertes konzorcium. A pályázatot az Experimetria Orvosbiológiai Kutató Fejlesztő Kft. nyújtotta be, a munkában a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudmányegyetem is részt vesz.
Egy másik nyertes pályázó, a Richter Gedeon a nanogyógyszerek meghonosítására tűzte ki célul. A technológia lényege, hogy az úgynevezett nanomedicína a beteg számára a legmegfelelőbb helyre, például közvetlenül a rákos szervhez juttatja el a gyógyszert. Így annak nagyobb a hatékonysága, és jóval kevesebb a mellékhatása. Erre a kutatásra 1 milliárd forintot kap a konzorcium. A Richter hozzájárulása 300 millió forint.
A harmadik bemutatott projekt a versenyképes ipar témakörben nyert 894 millió forintot. A Rába Futómű Kft. vezette konzorcium a járműipari termékek és technológia fejlesztésére kapja az összeget. Kutatásuk által új termékeket és szolgáltatásokat hoznának létre.

A Nemzeti Technológiai Program második fordulójában, ősszel 16 milliárd forintra pályázhatnak a vállalatok többek közt élettudományok, versenyképes agrárium, fenntartható környezet és védelmi, biztonsági kutatások témakörökben.