30 főt küldenek el a polgármesteri hivataltól

Debrecen – Debrecen város polgármesteri hivatalának helyzete jónak mondható, de szükség van a hatékonyság javítására az önkormányzati munkaszervezeten belül – hangzott el azon az állománygyűlésen, melyet szerdán tartott Kósa Lajos polgármester és Szekeres Antal jegyző a Kölcsey Központban.

A hivatal dolgozóinak létszámát csökkenteni kell a jelenlegi 632-ről, 602 főre. Kósa Lajos azt is elmondta, hogy Debrecen önkormányzata saját erőből nem fogja tudni kifizetni a jövő év elején a hivatalban dolgozóknak járó 13. havi fizetést.

A Kálvin téri Új Városházán egyes részlegek helyhiánnyal küzdenek, így az új piaci tömbben kialakítandó irodaépületben helyeznek el egyes egységeket. A Régi Városházát pedig még idén felújítják.

Debrecen lenne Európa fővárosa

Lehet arról szó, hogy Debrecen átvegye az Európa Kulturális Fővárosa projektet Pécstől, ha a baranyai megyeszékhelyen nem boldogulnak vele – válaszolta a HAON kérdésére Kósa Lajos, a cívisváros polgármestere. 

Mint mondta, Debrecen a pályázatban vállalt programok egy részét már végrehajtotta – elkészült például a Kölcsey Központ, a Modem, a Főnix Csarnok –, s a hajdúsági megyeszékhely nagyobb beruházásokkal számolt, mint amiket Pécs tervezett. Ugyanakkor kérdés, mekkora támogatást szán erre a kormány, ettől sok minden függ – jegyezte meg Kósa Lajos. Hozzátette: a jelek arra utalnak, hogy a kormányzat nem szándékozik pénzzel segíteni a projektet.

Pécs egyébként 35 milliárd forinttal számolt, ennyi Debrecennek is elég lenne, sőt még kevesebb is, hiszen a létesítmények egy része már megvan. Mindemellett várhatóan nem készül el 2010-ig az M6-os autópálya Pécsig, és nemzetközi reptere sem lesz a dunántúli városnak: Debrecenben már mindkettő adott – mondta Kósa. Az ország presztízsének ártana, ha nem sikerülne véghezvinni az Európa Kulturális Fővárosa projektet – fűzte hozzá a polgármester.