30 éves a világ első lombikbébije

Harminc éves a világ első lombikbébije, aki laboratóriumi edényben fogant. Louise Brown három évtizede az egész világon címlaptéma volt. Most férjével és másfél éves kisfiával csendesen kíván ünneplni.

Lousie Brown az angliai Bristolban él, egy csomagküldő cégnél adinisztrátor. Születésnapján vagy a barátaival megy el valahová vagy családi vacsora lesz otthon.

Louise Joy Brown 1978 július 25-én született császármetszéssel, 2,61 kilóval.

Előtte a szülei kilenc éven át próbálkoztak, de sikertelenül, mert az édesanyának el volt záródva a petevezetéke. Amikor tudomást szereztek arról, hogy a Cambridge-i Egyetemen kutatásokat folytat Robert Edwards fiziológus és Patrick Steptoe nőgyógyász, jelentkeztek termékenységi kezelésre.

Az anyától levett petesejtet az apa spermájával laboratóriumban termékenyítették meg, majd visszaültették a méhbe.

Louise-nak négy éves korában mutatták meg a szülei a születéséről szóló videót. Az iskolában néha csúfolták a társai, olyan kérdésekkel zaklatták, hogy hogyan fért bele a kémcsőbe.

Louise szerint a gyermekkora szokásos volt.

A családban nem sokáig volt különleges: négy évvel később ugyancsak lombikbébiként született a kishúga, Natalie. Ő már akkor a 40. volt a világon. Később, 1999-ben Natalie világelső lett: a kémcsőben fogantak közül neki született elsőnek gyermeke – természetes úton.

Louise Brownnak is természetes módon fogant a kisfia.

A két orvos közül – akinek Louise a világra jöttét köszönheti – Steptoe 1988-ban meghalt. Edwards viszont azóta is tartja vele a kapcsolatot, ott volt az esküvőjén is. “Nekem ő olyan, mint egy nagypapa” – mondta róla a világ első lombikbébije.