szépségkirálynőnk

2020.01.21. 20:00

Miskolci lány lett a világ legszebbje

Mikó Fanni az első magyar hölgy, akit világversenyen szépségkirálynőnek választottak.

Hegyi Erika

Mikó Fanni

Forrás: ÉM

Fanni Sajószentpéteren volt gyermek, Miskolcon középiskolás, és már 15-16 évesen belekóstolt a modellszakmába.

A napokban őt választották meg a legszebbnek a Miss Intercontinental 2019 versenyen, maga mögé utasítva a 85 fős nemzetközi mezőnyt.

Igaz, augusztusban már bizonyította, hogy ott a helye a legszebbek között, hiszen itthon megnyerte a Fásy Ádám nevével fémjelzett Magyarok Világszépe versenyt, és a gyönyörű lány ennek köszönhetően kapott lehetőséget, hogy részt vehessen a Miss Intercontinentalon.

Fanni most rendkívül elfoglalt, nemsokára Egyiptomba utazik, ahol zsűritag lesz a Top Model of the World versenyen, de azért szakított rá időt, hogy lapunknak interjút adjon.

Ezáltal kicsit olvasóink is bepillanthatnak a modellek és szépségkirálynő-jelöltek cseppet sem könnyű életébe.

Magyar lányt még soha nem választottak a világ legszebbjének. Mit jelent önnek, hogy szépségkirálynő lett?

Hatalmas megtiszteltetés és büszkeség, szeretnék méltó lenni a címre. Van bennem azért egy kis feszültség, hogy meg tudjak felelni a verseny utáni minden elvárásnak, nehogy valamit elrontsak. Ugyanakkor óriási boldogság a korona elnyerése, de az is, hogy a verseny helyszínén mindenütt Magyarország színeit tűzték ki.

Nekünk is nagy büszkeség a sikere, hiszen innen indult a karrierje, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből.

Igen, Sajószentpéteren laktam úgy 17-18 éves koromig. Akkor édesanyámmal és a testvéremmel Miskolcra költöztünk. Általános iskolába Sajószentpéterre jártam, majd Kazincbarcikán folytattam hatosztályos gimnáziumban. Itt zongorázni is tanultam. Amikor a zongoratanárnőm Miskolcra került, követtem őt, és a Fráter György Katolikus Gimnázium diákja lettem. Ott azonban, mivel egyházi iskola, nem nagyon szimpatizáltak azzal, hogy modellkedem, így a Herman Ottó Gimnáziumba mentem át levelező tagozatra. Azért levelezőre, mert sokat dolgoztam külföldön. Miután leérettségiztem, a Budapesti Gazdasági Egyetemen kezdtem el a tanulmányaimat pénzügy-számvitel szakon, de szintén a modellkedés miatt sokat voltam távol, így a tanulást félbe kellett szakítanom. Most szerettem volna folytatni, de mivel szépségkirálynő lettem, rengeteg elfoglaltságom lesz ebben az évben. Nagyok az elvárások, rengeteget kell majd utaznom. A következő Miss Intercontinental versenyt decemberben rendezik Indiában, itt is sok fontos feladatom lesz. Például nekem kell átadnom a koronát az új szépségkirálynőnek.

Az élet iskolájában viszont sokat tanul.

Ez így van. Folyamatosan képzem magam. Kommunikációs tréningeken veszek részt, és angolul tanulok. A koromnál fogva most tudom kihasználni a modellkedés adta lehetőségeket, hiszen 22 éves vagyok, és már csak egypár év, aztán nem lesz helyem ebben a világban.

Igazából csak a szépségversenyekből lehet kiöregedni, a szépségiparból nem. Vannak ezzel kapcsolatos tervei?

Abszolút! Két olyan tervem is van, ami a szépségipari tevékenységhez kapcsolódik, és szeretnék majd a jövőben ezzel foglalkozni. Igazából üzleti lehetőség mind a kettő, folynak a tárgyalások, szeretném, ha ez minél hamarabb beindulna. De egyelőre az előttem álló feladatokra koncentrálok. A napokban például Egyiptomba utazom egy topmodell-világversenyre, a Top Model of the World-re, amin szintén indul egy miskolci lány, engem pedig zsűritagnak kértek föl. Nagy izgalommal várom az eseményt, tíz napig leszek ott.

Említette, hogy korán kezdte a modellkedést. Mit jelent az, hogy korán?

Olyan 15-16 éves voltam, amikor belevágtam. Először Magyarországon volt pár fotózásom, majd egy ügynökséghez kerültem, ahol többféle oktatáson és felkészítésen vettem részt. Később átkerültem egy másik ügynökséghez, majd külföldön kezdtem el dolgozni. Ez egy hosszú folyamat volt, sokféle munkával.

Gondolom, azért jelentkezett a szépségversenyre is, hogy a modellkarrierjét segítse.

Igen, pontosan. Köztudott, hogy a 16-17 éves lányok a legjobbak a modellszakmában. Mint említettem, én már 22 éves vagyok, de mások is arra biztattak, hogy induljak el a versenyen. Tőlem sem állt távol az effajta megmérettetés, és úgy voltam vele, hogy ha itt jó eredményt érek el a nemzetközi mezőnyben, akkor sok-sok kapu nyílhat meg előttem. Igazán ezért indultam el.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak a lánynak, aki szépségversenyt szeretne nyerni?

Rendkívül összetett dologról van szó. A legfontosabb talán, hogy ha ránézünk, harmonikus legyen. Természetesen előny a magasság, a kedves, mosolygós, bájos arc. Mindez azonban nem elég, mert a legtöbb versenyen döntő lehet, hogy ki milyen személyiség, ki mennyire intelligens, ki hogy kezeli a nehéz helyzeteket. Egy-egy megmérettetésen valóságos személyiségteszteken megyünk keresztül. A szépség mellett tehát számít az is, hogy ki mennyire nyitott, segítőkész, szociálisan mennyire érzékeny, és a munkában mennyire rugalmas. Fontos az is, hogy jól tudjon angolul beszélni. A Miss Intercontinental versenyen 85 ország jelöltje érkezett Egyiptomba, a lányokkal éjjel-nappal együtt voltunk. Sokféle ország kultúrája, sokféle személyiségű lány találkozója volt ez, szükség volt az alkalmazkodásra és a rugalmasságra. Az egyik zsűritagról például végig azt hittük, hogy a szálloda alkalmazottja. Csak a versenyen derült ki, hogy ő is a bírálók egyike. Úgynevezett álruhás zsűritag volt, aki azt figyelte, hogy melyik lány mennyire tisztelettudó, mennyire segítőkész, milyenek az emberi tulajdonságai. Ki az, akivel jól együtt lehet majd dolgozni, mert megbízható, nem hisztizik, türelmes.

Ezek szerint ön ezt a próbát is kiválóan teljesítette.

Nekem előnyöm volt, hogy rengeteg tapasztalat állt mögöttem a modellkedés miatt, sokféle országból érkező lánnyal dolgoztam már együtt, ami megtanította, hogy kell alkalmazkodni, másokat elfogadni, másokkal együtt dolgozni. A világversenyen sokat nyomott a latba például a türelem. Ezen a téren is különböző próbatételek elé állítottak bennünket. Mindenkit lehívtak például fotózásra, és négy órán keresztül várakoztattak minket. Közben azt figyelték, ki mennyire bírja türelemmel. Volt, aki fel-alá járkált, hívta a családtagjait, hogy elmondja, mennyire unja már ezt az egészet. A korona sorsa tehát nemcsak a verseny színpadán dőlt el, hanem jóval előbb. Nyilván kell a sikerhez szép arc és jó alak, de a személyiség is döntő, hiszen a szervezők nem akarnak olyan lánnyal együtt dolgozni, aki nem megbízható, nem teherbíró.

Gyakran kérdezik a szépségkirálynőktől a méreteiket. Én is megkérdezhetem?

Mivel a Miss Intercontinental verseny szépségverseny, itt nem volt követelmény a modellméret. Sok olyan gyönyörű lány indult, akik nem érték el a modellek magasságát. Én 180 centi magas vagyok, és abszolút hozom a modellelvárásokat: 90–60–90, csípő-, derék- és mellbőség. Van, amikor 1-2 centivel eltérnek a méreteim, de igyekszem odafigyelni, hogy ez meglegyen. Modelleknél ez követelmény. A súlyom pedig 61-62 kilo­gramm.

A modellkedés mellett marad-e idő valami más elfoglaltságra is?

Nagyon hiányzik a sport, de sajnos nem sok szabadidőm marad. Pedig vágyom arra, hogy kimenjek futni vagy lovagolni. Szeretek konditerembe is járni. Figyelek arra, hogy mit és mennyit eszem, nehogy többet hízzak a kelleténél. Karácsonykor különösen vigyázni kellett.

Szenvedést jelent a diéta?

Alaposan utánajártam, és sok-sok ember véleményét, közöttük szakemberekét is megkérdeztem, hogy egészségesen tudjak táplálkozni. Megtaláltam azt a módszert, ami számomra a legkényelmesebb. Az önsanyargatást nem szeretem, ha fogynom kell, akkor az ideális súlyomat inkább lassan érem el. Olyat semmiképpen nem csinálok, hogy egész nap nem eszem semmit. Ehelyett fél adagokat szedek, amit sok zöldséggel, gyümölccsel, magvakkal és jó minőségű húsokkal egészítek ki. Ha diétáznom kell, a szénhidrátok mennyiségét viszem lejjebb. Szerencsére nem vagyok édesszájú, ezért jól viselem a diétákat, de azért van, hogy nekem is jólesik egy kis desszert, egy kis élvezet.

Hihetetlen érzés volt

Fanni a következőket írta ki a közösségi oldalra, miután fejére került a korona:

„Nem könnyű most megszólalni. Számomra már az is hihetetlen érzés volt, hogy a világszínpadra léphettem országunk színeiben. Viszont ami utána következett, azt én álmaimban sem gondoltam! Hiszen közel 90 ország szépségkirálynőjével álltunk ott, a világ egyik legrangosabb versenyén. Egyszerűen gyönyörű lányok voltak a mezőnyben, akik mind csillogó szemmel, szívvel-lélekkel küzdöttek ezért a koronáért, s mind megérdemelték volna! De most nekünk sikerült! Megnyertük a világversenyt, nálunk a korona, Magyarország! Hálás vagyok, hogy én képviselhettem az országot, és köszönöm mindenkinek, aki tudott hinni bennem!”

Névjegy

Mikó Fanni

Született: Miskolc

Tanulmányok: Érettségi és folyamatban lévő főiskolai tanulmányok

Eredmények: Miss Intercontinental nemzetközi cím elnyerése

Szabadidő: lovaglás, olvasás

Tervek a jövőre: sikeres karrier, jótékonykodás, családalapítás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában