3 milliós bírság a debreceni Kenézy Kórháznak, 400 ezres a Heim Pálnak

3 millió forintos bírságot szabott ki a debreceni Kenézy Gyula Kórházra az Egészségbiztosítási Felügyelet, mert 16 beteg nem jutott hozzá a gyógyszeres kemoterápiás kezeléshez, pedig előre egyeztetett időpontra mentek – mondta el keddi sajtótájékoztatóján a Felügyelet elnöke. A fővárosi Heim Pál Kórház azért kapott 400 ezres bírságot, mert egy jogszerűtlen belső utasítás nyomán néhány esetben 5 ezer forintos kauciót szedtek azoktól a betegektől, akik TAJ-kártya, vagy beutaló nélkül jelentkeztek a kezelésre – közölte Kovácsy Zsombor.

Jelentősen megnőtt a Felügyelethez beérkezett panaszok száma – mondta a szervezet elnöke. Működésük első hónapja alatt, március elejéig 13 eljárást indítottak, jelenleg azonban már 30 ügyben vizsgálódnak – tette hozzá.

Az egyik folyamatban lévő vizsgálat azért indult, mert egy bypass-műtéten átesett beteg 1 évre kapott időpontot kontrollra, mert az érintett kórházban a szakrendelésben működő kardiológiát egyesítették a kórházi rendeléssel, és a szakrendelésen kialakult várólistát nem vették figyelembe – közölte Kovácsy Zsombor. Egy másik intézmény járóbeteg-szakellátásával kapcsolatban olyan bejelentést kaptak, hogy több órát kell várni a bejutáshoz, pedig az előzetes bejelentkezés alapján fix időpontra rendelik be a betegeket. Egy másik kórház esetében olyan jelzést kaptak, hogy azoktól is elkéri a több száz forintos behajtási és parkolási díjat, akik mozgássérült betegeket visznek a rendelésre – mondta a Felügyelet elnöke.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet eddig 3 határozatot hozott, mindhármat március 14-én. A fővárosi Heim Pál Gyemekkórházat jogerősen 400 ezer forint bírsággal sújtották, amiért 5 ezer forintos kauciót szedtek azoktól, akik TAJ-kártya, vagy beutaló nélkül érkeztek. 3 olyan konkrét esetről tudnak, amikor a betegek kifizették az 5 ezer forintot – tette hozzá. A kórház igazgatója már visszavonta a kaucióról szóló belső utasítást.

A Felügyelet 3 millió forintos bírsággal sújtotta jogerősen a debreceni Kenézy Gyula Kórházat, mert 16 beteg nem jutott megfelelő kemoterápiás kezeléshez. A vizsgálat megállapította, hogy nem állt rendelkezésre a szükséges gyógyszer, ezért utasították el az azonnali ellátást az előre egyeztetett időpontban. További probléma volt, hogy az intézmény nem adott új időpontot a kemoterápiára járó betegeknek, “ez különösen problémás” – tette hozzá a Felügyelet elnöke. Végül az intézmény még a rendelkezésre álló időn belül biztosította a megfelelő gyógyszereket.

A szekszárdi Balassa János Kórház még nem kapott pénzbírságot, egyelőre csak felszólították arra az intézményt, hogy ne halasszák el az előre tervezhető, nem sürgős műtéteket akkor sem, ha túllépték az OEP által finanszírozott keretet – mondta a Felügyelet elnöke. Az esetek többségében új időpontot sem kaptak a betegek – tette hozzá Kovácsy Zsombor.Sporthírek