3 hónap múlva indul a START Plusz és a START Extra

Nyártól nemcsak a pályakezdők, hanem a kismamák, az iskolázatlan, 50 évnél idősebbek és a régóta állástalanok munkába állását is Start-kártya segítheti, vagyis aki foglalkoztatja őket járulékkedvezményt kap.

A START program még 2005 októberében indult, akkor a fiatalok elhelyezkedését próbálták segíteni a járulékkedvezményekkel. A pályakezdők után az első évben csak fizetésük 15 százalékát, a második évben pedig 25 százalékot kell befizetni az államnak.
Eddig több, mint 40 ezer fiatal váltotta ki a START-kártyát.

Március elején döntött a parlament két új kártya júliusi bevezetéséről.
START Plusz kártyát a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj megszűnését követő egy éven belül lehet majd igényelni. Azok is jogosultak, akik még gyesen vannak, és gyermekük már betöltötte az egyéves kort.
START Plusz kártyát kaphatnak azok a regisztrált munkanélküliek is, akik 16 hónapból legalább 12 hónapot álláskereséssel töltöttek. Ha pályakezdők, akkor az utolsó 8 hónapból legalább hatot töltöttek álláskereséssel.

A START Plusz programban a munkavállaló után elengedik az egészségügyi hozzájárulást, és az első évben 15, a második évben pedig 25 százalékos közterhet kell fizetni havonta az alkalmazott keresete után.

START Extra kártyát azok a tartósan munkanélküliek igényelhetnek, akik vagy 50 év felettiek, vagy csak általános iskolát végeztek. Az őket foglalkoztatóknak az első évben nem kell járulékot fizetniük a dolgozó után és a második évben is csak a munkavállaló fizetésének 15 százalékát kell befizetni az államnak.

Nincs előírva, hogy csak két évig dolgozhat valaki az adott munkahelyen, akár nyugdíjba is mehet onnan. Aki meg tudja mutatnia a maga szaktudását, képességét, az meg is tudja tartani az állását – mondta Schranz Edit, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium (FMM) szóvivője.

A 2 évig érvényes START kártyákat az APEH helyi kirendeltségeiben lehet igényelni – a két újat csak júliustól.

Az 50 év feletti tartósan munkanélküli, illetve a gyesről visszatérő munkavállalók után eddig is volt járulékkedvezmény, de a bonyolult adminisztráció, és az utólagos megtérítés miatt kevesen vették igénybe.Sporthírek